Edifici precintat a Rubí per risc d'esfondrament. Autor: ACN.

Reclamen una solució per a unes famílies desallotjades per risc d’esfondrament a Rubí

Docents i afectats reclamen una solució per a un grup de famílies desallotjades d’un edifici al centre de Rubí. Al gener es va produir la caiguda de part dels sostres i es va prohibir el retorn dels veïns a les seves cases, reallotjant-los inicialment en hotels i habitatges públics. No obstant això, denuncien que passades les setmanes alguns s’han vist obligats a marxar lluny del seu lloc de residència i fins i tot dormir en cotxes. La Plataforma Docents 082, a més, destaca que aquesta situació té una incidència directa en els 11 menors afectats, que han de preocupar-se per la situació familiar en lloc de la seva vida acadèmica.

El 2 de gener les famílies afectades eren a casa seva, al bloc del carrer Justícia, al centre de Rubí, quan de sobte part dels sostres van començar a caure. Afectaven diverses estances, des d’habitacions, sales d’estar i galeries, i els van obligar a abandonar els pisos de manera temporal. Tot i contactar amb la propietat, asseguren que aquesta no va atendre les seves trucades. De fet, afirmen que hi ha hagut un mal manteniment de l’edifici, si bé s’hi podia viure amb comoditat, al marge d’humitats que sorgien de manera habitual i que obligaven a passar una capa de pintura tres o quatre vegades cada any.

Risc d’esfondrament

Els van deixar tornar un cop resolts els desperfectes detectats, però finalment, a finals de febrer, un jutge va ordenar el desallotjament per risc d’esfondrament. “La policia local va venir i ens va obligar a marxar. I d’allà vam anar d’hotel a hotel, una setmana a Terrassa, una altra a Rubí i una altra a Sant Cugat”, relata en Mourad el Harrak, veí afectat del bloc. Ell i la seva família feia 15 anys que hi vivien: “Pagàvem 400 euros al mes, no hem fallat en cap rebut”, assegura.

L’Ajuntament es va veure obligat a actuar d’urgència. Fonts municipals destaquen que cap de les famílies afectades tenien expedient obert a Serveis Socials, però que davant de la situació van oferir una oferta habitacional totalment gratuïta per un termini de deu dies “perquè poguessin estabilitzar la seva situació”. Un cop superat aquest temps, els veïns diuen que la propietat de l’immoble s’ha desentès de la seva relació directa amb ells. La propietària, per la seva banda, ha declinat atendre l’ACN per oferir la seva versió d’aquests fets. L’Ajuntament, per la seva banda, ha destacat que ha hagut d’assumir la despesa de l’habitatge d’urgència i els hotels i que la intenció és passar factura a la propietat.

Balcó d'un dels habitatges afectats per risc d'esfondrament. Autor: ACN
Balcó d’un dels habitatges afectats per risc d’esfondrament. Autor: ACN

Alguns veïns asseguren que s’han anat reubicant amb familiars, i d’altres que han hagut de recórrer fins i tot i a dormir en vehicles. Pel que fa a l’habitatge temporal que ha ofert l’Ajuntament, aquest es troba a la zona de Sant Muç, on s’hi ha ubicat fins a tres famílies. Afirmen, però, que queda lluny del lloc on vivien i que, denuncien, “no és un lloc per fer-hi créixer la canalla”, per la perillositat que asseguren que suposa l’entorn. “Hem estat una pila d’anys pagant tots els impostos, el lloguer, i vivint plenament legal, i mira la situació en què ens trobem ara”, lamenta el Harrak. Per tot plegat, reclama una solució justa: “No demanem un pis per sempre, una cosa per sortir del pas, tots nosaltres podem pagar 400 o 500 euros, però res, i necessitem un sostre per als nostres fills”.

Infants afectats

La situació està passant factura a tots els afectats, però els més petits han d’assumir una càrrega que no els correspon per edat. El canvi de domicili comporta que el trajecte habitual per anar a l’escola o l’institut passi de minuts a gairebé una hora caminant o amb transport públic. Un dels col·lectius que ha alçat la veu en defensa dels 11 infants afectats és la Plataforma Docents 082, que s’ha constituït recentment per posar en relleu casos com aquest. “Ens hem unit per afrontar una problemàtica que ens trobem cada dia més sovint dins les aules, l’alumnat amb problemes d’habitatge, perquè si els alumnes no tenen una casa on llevar-se cada dia és molt difícil poder-los garantir el dret a l’educació”, destaca Marta Sureda, professora de català a secundària a l’institut Duc de Montblanc de Rubí.

En el cas de les famílies afectades del carrer Justícia, assegura que la situació està passant factura als més menuts. “Evidentment, hi ha una afectació acadèmica i hi ha una afectació vital, els que són adolescents han hagut de créixer de cop i assumir que han de fer-se responsables d’unes problemàtiques que no els pertocarien, i que s’estan preocupant pel lloc on han de dormir aquesta nit”, assenyala. Pel que fa a les solucions temporals que l’administració els ha ofert, consideren que “s’estan espolsant el problema” amb pedaços. “Els recomanen, per exemple, que vagin a buscar lloguer a un municipi que sigui més econòmic, com ara en municipis com Manresa”, relata.

Foto de portada: edifici precintat a Rubí per risc d’esfondrament. Autor: ACN.

Deixeu un comentari