La Policia Nacional ha detingut, aquest dilluns 20 de gener, dotze membres d’una organització criminal dedicada a la ciberestafa. En el marc de l’operació s’han identificat 660 persones intermediàries del grup criminal. En total, s’han estafat a la vora de dos milions d’euros.
Aquest matí hi ha hagut un gran desplegament policial a la ciutat. La Policia Nacional ha detingut dotze ciberestafadors que s’haurien beneficiat 1.962.584 milions d’euros, a través d’SMS i trucades fraudulentes. El grup criminal feia servir les tècniques de l’smishing i el vishing. La primera és un ciberatac que es dirigeix a les persones a través d’SMS. El vishing utilitza la veu per enganyar els usuaris amb trucades fraudulentes.
La metodologia consistia a enviar missatges fent-se passar pels fills de les víctimes i demanaven ajuda. S’enviaven fins a 1.000 SMS per minut a una llista de potencials víctimes, majoritàriament de Sabadell, que centralitzaven des d’un programa informàtic.
A banda dels dotze detinguts, els cossos policials han identificat 660 persones vinculades al grup, que exercien com a ‘mules’. Aquestes rebien una compensació econòmica a canvi de retirar els diners. Els captadors de mules es coneixen com a droppers i es dediquen a comprar-los per 50 o 100 euros, a més a més d’un percentatge de les estafes.
Com ho feien?
El procés era el següent: les víctimes rebien l’estafa a través d’un SMS de la seva suposada entitat bancària, que deia que se’ls havia bloquejat el compte corrent; si clicaven l’enllaç del missatge, els apareixia una pantalla amb les característiques de la seva entitat. Un cop introduïdes les dades per accedir al banc, els estafadors les robaven i trucaven a les víctimes fent-se passar per un gestor bancari. Durant la trucada, els ciberestafadors demanaven el codi de doble verificació, que els permetia accedit lliurament als diners.
Què feien amb els diners robats?
Els diners defraudats eren distribuïts mitjançant altres comptes bancaris, per guanyar anonimat i seguidament eren transformats en criptomonedes o bé feien retirades en efectiu.
La policia s’ha dedicat a fer nou entrades i registres, de manera simultània en una investigació liderada pel jutjat d’instrucció número 3 de Sabadell. També van analitzar 700 línies de telèfon, 2.500 mòbils, 3.000 comptes bancaris i 86 comptes de correu electrònic.
Foto de portada: el dispositiu de la Policia Nacional a Sabadell. Autor: Policia Nacional a ‘X’.