El II Fòrum de Democràcia Local vol millorar la relació entre la ciutadania i les institucions. Per això, la jornada d’aquest divendres, 19 de març, avaluarà l’impacte de la pandèmia en la participació dels diferents barris. Els veïns podran dir-hi la seva, exposant queixes o introduint propostes, amb l’objectiu d’incidir en el rumb dels òrgans territorials que depenen de l’Ajuntament. Totes les activitats seran telemàtiques.
L’equip de govern vol saber si els serveis municipals són prou democràtics i satisfan als veïns de tots els barris. L’any 2019 es va impulsar aquesta iniciativa per posar a debat el model de participació col·laborativa de la ciutat i, aquest divendres, es repren el Fòrum de Democràcia Local. La regidora Marta Morell i el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), Manuel Navas, han presentat el programa de la segona edició aquest dimarts al matí a la plaça de Les Termes.
Morell ressalta que l’Ajuntament és la institució més propera a la ciutadania i, des del consistori, volen millorar la relació i cooperació entre les administracions i la ciutadania. Per aquest motiu, el II Fòrum de Democràcia Local serà el punt de partida del nou Reglament de Participació, que servirà per adequar millor les polítiques i accions municipals a les necessitats de cada barri.
Què es farà aquest divendres?
El II Fòrum de Democràcia Local començarà a les 10 del matí en aquest enllaç. L’acte serà inaugurat per la regidora de Cooperació i Drets Civils, Marta Morell, i tot seguit donarà pas al catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Girona, Quim Brugué, i a un professor de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Lluís Martí. En aquest espai es debatrà sobre el model de participació col·laborativa que també inclourà dues experiències municipals: els Consells de Districte de Terrassa i els Plans i processos de Desenvolupament Comunitari de Barcelona. Tot plegat, per comparar i millorar el sistema de Sabadell i fer de la nostra ciutat, “un referent a Catalunya”, en paraules de Manuel Navas.
“No serà un acte puntual, sinó que serà una reflexió que mantindrem al llarg del temps. Fa dos anys vam traslladar la necessitat de parlar sobre la participació col·laborativa, punt que tots els partits tenen al seu programa electoral, però ningú sap què és, i la nostra intenció és encadenar les edicions anualment” exposa Navas.
A la tarda, continuarà la reflexió entre les entitats veïnals, regidors i tècnics municipals per consensuar projectes útils per al desenvolupament de les tasques quotidianes. L’any passat no es va poder celebrar aquest Fòrum per l’esclat de la pandèmia i, enguany, s’ha hagut d’adaptar al format virtual.