La detecció precoç del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és fonamental per començar a treballar des de ben petits les habilitats del pacient i millorar el seu pronòstic. Així ho explica el centre especialitzat de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, que durant el 2024 va atendre més de dos milers d’infants de diferents municipis.
El TEA és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta principalment la relació social i la comunicació de les persones. Així com a la conducta en forma de rigidesa cognitiva, conductes repetitives, acompanyades amb problemes en l’alimentació o interessos restringits. Es pot diagnosticar a partir dels 18 mesos.
Segons detallen des de l’hospital, el TEA es pot classificar en tres graus diferents segons la gravetat i les necessitats de suport dels infants. El primer grau serien els casos més lleus i el tercer els més greus, amb infants que poden associar també dèficit cognitiu, absència de llenguatge i problemes de conducta.
“Un diagnòstic precoç del TEA evita etiquetes com: aquest nen és molt mogut, és dolent, pica molt…. Podem començar a fer l’abordatge terapèutic amb l’infant des d’abans dels 18 mesos, amb la seva família i el seu entorn, evitant estigmatització i problemes futurs, com una baixa autoestima”, explica la Dra. Maria Jesús Garcia, neuropediatra del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) del Parc Taulí.
El CDIAP del Taulí compta amb un equip multidisciplinari format per neuropediatres, psicòlegs, psicoterapeutes, fisioterapeutes, logopedes i treballadores socials. Tot i que el tractament és molt individualitzat, s’intenten treballar les habilitats socials fent teràpies de 3 o 6 infants, amb una o dues terapeutes, generant un ambient “el més real possible” i facilitant la interacció entre ells.
Projecte UrgenTEA
Actualment hi ha un projecte per intentar crear un espai acollidor a les urgències pediàtques del Parc Taulí que atengui les necessitats dels nens i les nenes amb trastorns del neurodesenvolupament, específicament els infants amb trastorns de l’espectre autista.
La iniciativa es pot dividir en dues parts: la primera, la formació dels professionals i de les famílies sobre què són aquests trastorns i com tractar-los; la segona, l’adaptació de l’espai amb suports visuals i informació prèvia sobre el procés d’urgències. D’aquesta manera, les famílies i professors preparen a l’infant i l’expliquen què pot passar i el metge pot atendre sense nivells alts d’angoixa per part del nen.
La proposta compta amb el suport de la cursa solidària Sabadell Corre pels Nens i les Nenes, que enguany destinarà els seus ingressos al projecte UrgenTEA.
Foto de portada: escola bressol, en una imatge d’arxiu. Autor: Pixabay