L’hospital Parc Taulí ha practicat recentment la primera donació d’òrgans en aturada cardiaca (asistòlia) controlada. Es tracta de la donació dels ronyons i els teixits d’un pacient amb una patologia crítica i irreversible.
L’asistòlia controlada és una forma de donació d’òrgans regulada a finals de l’any 2012. Al Parc Taulí s’ha realitzat la primera recentment, amb una donació de ronyons i teixits d’un pacient en l’última fase de la vida.
De fet, aquesta tècnica s’usa en casos de malalties crítiques i irreversibles retirant les teràpies de suport vital (fàrmacs o extubació) a pacients amb malalties crítiques i irreversibles a la vegada que es practiquen cures habituals dels pal·liatius. Es valora una donació en aturada cardíaca controlada quan es preveu que la mort es produirà en un màxim de dues hores després de retirar-li les mesures terapèutiques. Tota l’operació es fa ja al quiròfan i el pacient pot estar acompanyat pels seus familiars fins el moment de la mort.
Un cop certificada la mort del pacient, es posa en marxa el procés per extreure els òrgans i teixits. La coordinadora hospitalària de l’hospital Parc Taulí, Consuelo Guía, destaca la implicació dels professionals i la col·laboració i altruïsme de la família del donant.