Aquest dijous, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell juntament amb la coordinadora de l’agermanament des del Taller d’Art i Cultura i Creació (TACC), Sílvia Mestras, ha presentat el programa per commemorar el 46è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica. La programació per 2022 es basa en la salut mental i la perspectiva de gènere. A més, també ha estat presentada la nova imatge de l’agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí, que consisteix en dues dones que s’abracen: una sabadellenca i una sahrauí, i es podrà veure distribuïda per diferents marquesines arreu de la ciutat.
Per celebrar el compromís de la ciutadania de Sabadell durant aquests 33 anys amb el poble sahrauí i commemorar el 46è aniversari de la república, el projecte es basarà, segons Mestras, en donar continuïtat a les accions i incorporar la perspectiva de la salut mental i de gènere.
“La perspectiva de psicologia i salut mental farà una anàlisi de les necessitats reals del poble sahrauí per elaborar un projecte. Pel que fa a la perspectiva de gènere, es farà amb una prospecció de territori, analitzant situacions reals de les dones sahrauís i fer un projecte per les dones i amb les dones”, ha declarat Mestras.
A més, estan previstes diferents accions en dies puntuals amb motiu de la commemoració d’alguna festivitat. Durant la setmana dels drets humans, el 10 de desembre, es posarà a disposició de la ciutadania un vehicle itinerant que anirà voltant pels diferents barris de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, segons Mestras, és explicar la història de l’agermanament i la història del poble sahrauí. A més, en el marc del festival d’entitats i cooperació que se celebra cada any a la tardor al Passeig de la Plaça Major, Mescla’t, es col·locarà una haima, que és una tenda on habiten els nòmades del desert.
Els joves d’entre 18 i 30 anys podran participar en els Camps de Solidaritat de l’Agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí. Aquesta iniciativa pretén permetre als joves conèixer de primera mà el poble sahrauí i que facin una sensibilització amb la situació del col·lectiu. Els participants podran fer accions socioeducatives i artístiques amb joves, i dur a terme activitats de retorn social per tal de sensibilitzar la ciutadania de Sabadell sobre la situació del poble sahrauí. El pròxim 5 d’abril hi haurà una sessió informativa per als interessats a l’Oficina Jove de Sabadell, a les 18 hores.
La situació actual del Sàhara Occidental
El pròxim 27 de febrer, la República del Sàhara Occidental complicarà 46 anys. Marta Morell ha volgut fer una repassada de la situació actual que viu el poble sahrauí durant la presentació de la programació i de la nova imatge de l’agermanament de Sabadell.
“El Sàhara occidental fa més de 40 anys que està ocupat de manera il·legal. Hi ha diferents sentències de l’ONU que aposten perquè hi hagi referèndum al Sàhara, però estem veient com cap de les dues parts s’ha posat a negociar. Per això continuem reafirmant el compromís amb l’agermanament de l’argub, que comença el 1989, i treballem de forma conjunta per continuar teixint llaços d’amistat entre Sabadell i el Sàhara”, ha declarat la tinenta d’alcaldessa.
L’agermanament compta amb el suport de diferents agents de la ciutat, com l’Hospital Taulí, TUS, l’Estruch, o l’Ajuntament de Sabadell a través Departament de Joves i Cooperació. “L’activisme de tots aquests agents és el que dona sentit a aquest agermanament”, ha sentenciat Morell.
Foto portada: Presentació de la nova imatge de l’agermanament de Sabadell amb el poble sahrauí. Autor: Àlex Bello.