L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, redobla la seva aposta pel Nadal. Un programa d’activitats “clàssic”, sense competir amb altres en tamany. “No som Vigo però ho fem bé”, ha dit. “Estem preparats per rebre tothom qui vulgui venir, tenim les portes obertes a tothom”, ha insistit. L’aportació municipal a la programació nadalenca creix un 32,3 per cent, dels 960.000 euros fins 1,27 milions. Els patrocinadors privats aporten 80.000 euros per arribar a un pressupost total de 1,35 milions d’euros. Farrés defensa que “tenim un segell de referència”.
Segons les dades municipals, l’Ajuntament va aportar l’any passat 960.000 euros a la programació nadalenca i aquest any en gastarà 1,27 milions d’euros. La diferència, de 310.000 euros, representa un increment del 32,3 per cent. Segons fonts municipals, es tracta bàsicament d’inversions que no es repetiran en anys vinents, com la nova Caseta del Llaminer, el pessebre, les carrosses de la cavalcada i el que quedava de renovació de vestuari del seguici. “Són costos que l’any vinent no caldrà tornar a assumir”, remarca l’alcaldessa, Marta Farrés.
Sumant les aportacions públiques i els 80.000 euros de patrocinis privats, es passa d’una despesa de 1,04 milions d’euros l’any passat als 1,35 milions d’euros actuals. Un 30 per cent més. Per comparar algunes xifres, l’ajuntament de Badalona -ciutat amb una població similar a Sabadell- reconeix destinar 2,2 milions públics a la campanya nadalenca, mig milió més que l’any passat.
Més Llaminer, més barris
L’alcaldessa redobla l’aposta per la programació nadalenca, que s’ha incrementat des de l’any 2021, especialment al voltant de la figura del Llaminer, que va néixer vinculat a l’edifici consistorial amb el calendari d’advent però funciona “a tot arreu on va”. I com que funciona tan bé, si l’any passat va sortir del Centre per fer 12 festes als barris a les 5 de la tarda, aquest any en farà 15, afegint-s’hi també Can Llong, la Concòrdia i l’Eixample. “Un esforç logístic important” que es fa en paral·lel al seu show del calendari d’advent o, ja durant les vacances escolars, al musical Somriu el Nadal. A més, hi ha haurà cinc carrers amb llums basats en la temàtica del Llaminer (per exemple, el carrer de la Fada). Segons Farrés, una petició de Comerç Centre que patrocinarà l’Escorxador. El personatge dolç va creixent i creixent. Així que més Llaminer a tot arreu. I un nou personatge: el Llaminer petit.
Altres canvis
A banda d’això, altres novetats. Una quarta encesa de llums a l’Eix Macià (dissabte vinent a les 18 hores davant del Corte Inglés), lleugers retocs a les llums del Passeig, el photocall de molts sabadellencs per Nadal juntament amb el gran arbre, i pessebre nou de trinca a Sant Roc.
“Serà absolutament espectacular”, ha assegurat el president de l’Agrupació de Pessebristes, Francesc Bartolomé. Un pessebre clàssic (“els invents els deixem per uns altres”, ha dit), de dimensions similars al de l’any passat però “sensiblement més gran en quant a volum”, a més “d’ampliable” en futures edicions.
La programació compta amb 12 empreses patrocinadores (80.000 euros en total, com s’ha dit) i 24 entitats col·laboradores, més gairebé una vuitantena que participen en les 12 festes als barris.
Cavalcada, a poder ser, sense pluja
La cavalcada sortirà des de Ca n’Oriac el 5 de gener. Hi ha noves carrosses amb “capota” per protegir de la pluja. “Protegir de la pluja; que no del diluvi universal”, ha avisat Farrés en roda de premsa, amb to informal, amb el record encara de la pluja a la cavalcada de Reis d’aquest any, que es va suspendre a partir de la Rambla. Farrés ha anunciat una “nova manera de visualitzar els regals” i també que el tram final de la cavalcada, a la Creu de Barberà, serà adaptat per a persones amb hipersensibilitat sensorial. L’alcaldessa s’ha felicitat pel retorn de la Fira Reial, una activitat molt seguida “que sempre omple la Fira” després de la suspensió de l’any passat per concentrar la inversió en la renovació de les carrosses.
Sense FANSA: “em sap greu”
Nadal arriba amb pista de patinatge de la mà de la Fundació Caixa Sabadell però sense Fira d’Artesans de Nadal per primer cop en dues dècades. L’alcaldessa ha lamentat que no hi hagi FANSA.
“Em sap greu perquè és una fira i una activitat que ens la sentim molt nostra. De fet els vam acceptar dos dels espais que van proposar ells però finalment van desistir de fer-la. Em sap greu perquè justament al Mercat Central es podien beneficiar del públic que vagi a la nova pista de patinatge que hi haurà als Jardinets i penso que els hi hauria anat bé”.
Farrés es compromet a intentar que tornin l’any vinent, com es va aprovar al ple en una moció dels propis artesans.
Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David Jiménez.
Pingback: Així ha estat la gala de presentació de les activitats de Nadal