Representants del moviment veïnal del Vallès, a la seu de la FAV per parlar de la nova taxa de residus. Autor: Jordi M.

El moviment veïnal del Vallès alça la veu contra la nova taxa de residus

Malestar de les entitats veïnals per la nova taxa de tractament de residus gestionada pel Consell Comarcal. En una roda de premsa amb representants de diferents municipis, la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès ha denunciat públicament que hi ha hagut “falta d’informació” a l’hora d’imposar el pagament de la taxa, que suposa “una càrrega imprevista” per a l’economia de moltes famílies. “Som partidaris dels impostos, però han d’estar ben gestionats i donar serveis a la comunitat”, ha remarcat Ignacio Laguna, de la FAV Cerdanyola.

Si bé els ajuntaments insisteixen que la nova taxa ve imposada per la normativa europea i estatal, que obliga els ciutadans a fer-se càrrec del 100 per cent del cost de la recollida i el tractament de residus, les entitats veïnals lamenten que la seva posada en marxa s’ha dut a terme sense informar els ciutadans, comptar amb la participació veïnal o executar propostes que fomentin el reciclatge i permetin reduir les despeses.

Davant d’aquesta situació, reclamen que els diners que els ajuntaments s’estalviaran amb la nova taxa es destinin a una rebaixa de la resta d’impostos municipals, ja que això permetria alleugerir una pressió fiscal que està creixent “molt per sobre de l’IPC”. En el cas de Sabadell, per exemple, el cost directe dels residus en la butxaca dels contribuents augmentarà un 86 per cent respecte al 2023. A Terrassa ho farà al voltant d’un 60.

“Els municipis ja pagaven un cànon abans. Si l’ajuntament pagava 100 al Consell Comarcal, per exemple, ara aquests 100 es facturen directament als veïns. Això vol dir que a l’ajuntament li sobren 100 sí o sí”, ha exposat Jordi Molins, president de la FAV Sant Quirze.

En aquest sentit, el moviment veïnal demana una moratòria per analitzar com es poden pal·liar els efectes negatius en les famílies. També posa sobre la taula la necessitat de consensuar mesures per millorar els nivells de reciclatge i fer que les quantitats a pagar siguin més justes per a tothom -tenint en compte aspectes com la capacitat econòmica o la selecció de la brossa que es faci a cada llar-.

Pròximes mobilitzacions

L’arribada del nou rebut ha desencadenat diferents protestes arreu de la comarca. A Sabadell, el passat dijous es va concentrar més d’un miler de persones a la plaça Sant Roc i s’espera una segona mobilització espontània el proper dia 25 coincidint amb el ple del mes de juny. Per part de la FAV presentarà una moció durant la sessió del ple comarcal en què es tractarà el tema. Per altra banda, a Terrassa es farà una manifestació el pròxim 27 de juny, segons ha informat el president de la FAV Pepe Sánchez.

Foto de portada: representants veïnals, en roda de premsa. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats