Ciutadans al riu Ripoll, el passat 8 de maig. Autor: David B.

Neix SOS Vallès: un crit d’alerta per impulsar el decreixement

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el passat 5 de juny, s’ha constituït la plataforma SOS Vallès, la qual agrupa 30 entitats ecologistes, ambientalistes i veïnals, que tenen com a objectiu, a més de denunciar les problemàtiques actuals a les comarques del Vallès Occidental i Oriental, generar un model econòmic alternatiu a l’actual, més respectuós amb el medi ambient i compromès en la lluita contra el canvi climàtic.

La nova plataforma SOS Vallès s’ha constituït de manera oficial amb l’elaboració del decàleg El Vallès que volem, que agrupa deu objectius a seguir per aconseguir revertir les problemàtiques que sorgeixen del model econòmic actual entorn al medi ambient. Alhora, la plataforma pretén esdevenir un punt en què s’exposin les alternatives a l’actual model econòmic i s’impulsin accions compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic, donat que sostenen que els darrers 50 anys la sobreexplotació dels recursos naturals i la urbanització massiva del territori han comportat greus impactes en la natura.

En concret, des de SOS Vallès pretenen impulsar un model econòmic ‘decreixentista’, que potencií l’economia de suficiència, en detriment del model econòmic actual, enfocat en el creixement i la producció constant, tal com explica el president de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (l’ADENC), Joan Carles Sallas, agrupació membre de SOS Vallès.

“Hem d’aconseguir decréixer en el consum de territori, en el consum de recursos que s’esgotin i en el sistema de despesa energètica i de residus. Cal apostar per les energies renovables en els polígons industrials en les cobertes dels edificis i en les infraestructures del consum d’energia. No podem fer veure a la gent que el futur és posar herba artificial a les ciutats, perquè aquest és un símptoma banal que estem molt mal orientats. Estem tenint molt poc compromís aquí on contaminem”, exposa Sallas.

Entre els seus objectius es troben el de protegir els parcs naturals i boscos del Vallès, protegir els parcs agraris, potenciar la mobilitat sostenible mitjançant el transport públic i la bicicleta, evitar els macro-projectes urbanitzadors, produir energies netes i renovables i lluitar per establir la salut pública, acústica i climàtica. Específicament a Sabadell els temes que més els preocupen són el Quart Cinturó i el tractament del riu Ripoll.

“A Sabadell ens preocupa el Quart Cinturó i volem impulsar la Via Verda Collserola-Sant Llorenç com una alternativa més realista que ampliar els parcs naturals. També apostem perquè la ciutat fixi les baixes emissions i, evidentment, estem en contra de l’aparcament al centre de la ciutat. A més creiem que l’Ajuntament ha de fer una aposta ambiental pel riu Ripoll i ha de coordinar-se amb els altres consistoris de la seva conca per fer un salt endavant en la seva gestió”, explica Sallas.

Entre la trentena d’entitats adherides a la plataforma es troba l’associació Moviment Veïnal del Sud de Sabadell. Tot i això, SOS Vallès desitja que s’incloguin noves entitats que comparteixin objectius per potenciar la seva lluita.

Foto portada: ciutadans al riu Ripoll, el passat 8 de maig de 2020. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats