Foto portada: Vallejo i Quintana, durant la conferència. Autor: David B.

La Cambra de la Propietat estudia portar la Generalitat al Constitucional pel decret d’habitatge

La Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i comarca ha organitzat una conferència que ha constituït un acte de denúncia per les mesures que implica el nou decret d’habitatge de la Generalitat, recentment aprovat pel Parlament de Catalunya. És per això que, juntament amb altres entitats, es plantegen presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra aquest decret del govern català. 

La Cambra de la propietat urbana de Sabadell i comarca s’ha posicionat radicalment en contra del recentment aprovat decret que regula l’habitatge a Catalunya. Tant és així que el president de la Cambra, Antoni Quintana, ha declarat a aquest digital que està disposat a presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta mala maror de fons, membres de la cambra i propietaris d’habitatge de Sabadell s’han aplegat per debatre i sobretot informar-se sobre les conseqüències que comporta aquesta nova legislació, en una conferència organitzada i dirigida per la lletrada Cristina Vallejo. L’especialista no ha dubtat en dir que aquest nou decret “vulnera clarament el dret a la propietat”.

“Nosaltres no estem en contra de que les persones en exclusió social puguin accedir a una habitatge digne”, ha explicat la lletrada. “Però que sigui a compte de les administracions, no dels propietaris privats”, ha sentenciat.

En aquesta línia, Vallejo ha indicat que aquest canvi implica que els propietaris “ja no tenim drets, sinó deures”, fent referència a que ara ells han de ser partícips també del dret a l’habitatge digne de les persones. “No pot ser que els poders públics ens trepitgin el dret a la propietat”, ha continuat l’especialista, que assegura que aquest decret “només reflexa una part de la societat” i que, realment, “l’accés a l’habitatge digne no és cap situació d’emergència”.

Durant la ponència s’ha criticat durament el paper dels ocupes. El president entén que conformen “un perill per la societat”. La lletrada, per la seva part, ha posat l’accent en la injustícia de la consideració legal de que les cases ocupades estan buides i que, per tant, els propietaris pateixin les mateixes conseqüències que s’apliquen a aquells que tenen propietats en desús.

Per últim, el president ha reconegut que aquest decret, als propietaris de Sabadell, no els afecta massa, “però espanta”. Segons assegura, la normativa “va en contra dels grans propietaris, d’aquells que tenen 800 pisos, per exemple, i a Sabadell no en tenim gaires”.

Mesures urgents en matèria d’habitatge

Entre altres, les mesures que inclou el decret passen per augmentar la durada del contracte del lloguer social obligatori, aplicar els allotjaments temporals per situació d’emergència, mobilitzar aquells habitatges que formen part d’obres inacabades, incloent multes coercitives als propietaris i la possibilitat d’expropiació, així com també “estimular a la iniciativa privada perquè construeixi habitatges protegits”.

Segons ha explicat la lletrada, en xifres, aquestes mesures es tradueixen en augmentar el lloguer social en 15%, en 152 municipis de Catalunya, així com vetllar perquè el 5% dels habitatges principals siguin també de lloguer social. Per a més informació sobre el polèmic decret, podeu consultar el web de Gencat.

Foto portada: Vallejo i Quintana, durant la conferència. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats