El cas d’un alumne sense vetlladora mobilitza la comunitat educativa: “Al Pau Vila no hi som tots”

Més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dilluns a la plaça Sant Roc per reclamar la contractació d’una vetlladora sanitària a jornada completa per a un alumne de l’Institut Pau Vila amb una encefelopatia epilèptica resistent a la medicació. “Pensar que la bona fe i voluntat del professorat són suficients per garantir que no patirà cap risc ens sembla que no només és una irresponsabilitat, sinó també una vulneració encoberta i flagrant del seu dret a l’educació”, ha exposat el manifest.

Malgrat que el curs va començar fa mes i mig, un estudiant de l’Institut Pau Vila no pot fer classe amb normalitat. Es tracta d’un jove de primer d’ESO que té una malaltia que li provoca diversos tipus de crisis epilèptiques, algunes fins i tot amb pèrdues de consciència. Mentre va cursar l’educació primària a l’Escola Teresa Claramunt, tenia assignada una vetlladora que l’atenia quan ho necessitava i li permetia anar a classe com la resta de companys. Enguany, amb el canvi de centre, el Departament d’Educació només li ha assignat la vetlladora durant tres hores al dia. La meitat de l’horari lectiu.

“Amb la vetlladora a l’aula, durant la jornada escolar completa, el nostre alumne podria cursar, com la resta de l’alumnat, l’Eduació Secundària Obligatòria. I alhora, podria relacionar-se amb els nois i noies de la seva edat. Sense ella, només pot venir a l’Institut la meitat de les sessions sense posar en risc greu la seva salut”, ha lamentat el comunicat.

Tot i que la situació actual és greu, els portaveus exposen que era encara pitjor fa uns pocs dies, ja que la treballadora tot just ha començat el servei aquest dilluns. Fins ara, el noi ni tan sols tenia aquesta opció a temps parcial. Segons han assegurat, tot s’ha accelerat a partir de la convocatòria, que s’ha escampat ràpidament per les xarxes: “Si no surt a la premsa, els de dalt no actuen”.

La lectura del manifest s’ha produït a les sis de la tarda coincidint amb la celebració del ple ordinari del mes d’octubre. Malgrat que les competències en aquest cas són autonòmiques, els manifestants han demanat al govern municipal “que faci seva aquesta demanda, defensi els interessos del jove i posin en marxa tots els mecanismes per forçar la Generalitat a complir amb el seu deure”.

El text de denúncia ha estat signat per l’associació de famílies, la comissió d’igualtat i l’assemblea del professorat del Pau Vila; però també per altres agents del barri com l’AFA de l’Escola Teressa Claramunt o l’Agrupació de Veïns de Gràcia. Entre les desenes d’assistents a la concentració hi ha hagut nombrosos companys del noi, familiars i professors del centre.

Fotos: manifestants a la plaça sant Roc. Autor: David Jiménez.

Els comentaris estan tancats