Foto de portada: a l'esquerra Quim Aragó, Francesc Pallissé, Laura Pineda, Íngrid Torra i Marta Camacho. Autor: cedida

Mig centenar d’activitats per commemorar el dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Sota el lema Som capaços, Sabadell oferirà una gran quantitat d’activitats de tota mena del 4 de novembre al 3 de desembre. L’objectiu principal és visibilitzar les diverses discapacitats presents a la societat. L’acte institucional de l’últim dia del programa coincidirà amb el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat, on es llegirà el manifest i es farà l’encesa de l’arbre de les capacitats.

Segons la regidora d’Acció Social, Laura Pineda, a Sabadell hi viuen 20.000 persones amb algun tipus de discapacitat, fet que significa el 10 per cent dels habitants de la ciutat. Tots ells podran gaudir d’una jornada, que aquesta edició s’amplia dues setmanes més, conformant un mes de “més de 50 activitats materialitzades amb 60 accions socials”. A banda, Pineda ha reivindicat la necessitat “d’obrir fronteres a la resta de serveis de l’Ajuntament perquè és una cosa que ens afecta a tots i a totes”.

La primera activitat que encetarà Som Capaços serà una guia de la Policia Municipal de Sabadell per millorar l’atenció a les persones amb discapacitat. Durant la resta de novembre es podran gaudir de diferents activitats esportives ja conegudes, com el Padel per a Tothom o bé de noves, com la cursa adaptada del Club Natació Sabadell. D’altra banda, també s’inclouen xerrades, tallers, visites guiades als museus d’Art i d’Història i altres esdeveniments. Finalment, el dia 3 de desembre finalitzarà el programa amb l’acte institucional, on es llegirà el manifest elaborat per Francesc Pallissé, de l’entitat Obrir-se al món. A la tarda, es farà la guarnició de l’arbre de les capacitats i posteriorment, la seva encesa. El mateix dia, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color taronja, representant els valors d’inclusió i diversitat.

Quant a les propostes artístiques es podran gaudir el 22 de novembre a l’Estruch, amb el taller de circ accessible del col·lectiu Mur. El seu representant, Quim Aragó va destacar a la presentació del Som Capaços, la seva obra “De tu a tu”.

“De tu a tu” és una proposta que s’ha tardat dos anys a crear. Els actors són tant dependents com no dependents i hem volgut respectar el seu temps vital i potenciar les seves habilitats. Ara ja fa un any i mig que voltem per Catalunya, ensenyant el nostre projecte a la gent, cosa que és un somni per a nosaltres”, ha afirmat Quim Aragó.

Per altra banda, el 29 de novembre tindrà lloc a la Fira Sabadell, la trobada comarcal Al Vallès Occidental, sumem capacitat. L’objectiu, segons Pineda, és obtenir la col·laboració en l’àmbit de discapacitat de tots els ajuntaments de la comarca. La jornada mostrarà el canvi de model en l’atenció a les persones amb discapacitat amb el desplegament de les mesures de la reforma de la llei.

La Fundació Som Suport, una entitat que fa costat a persones amb discapacitat, va ser la responsable d’elaborar el cartell del programa d’enguany. En aquest s’hi poden veure una gran quantitat de mans dels usuaris que formen part de l’entitat, que segons van explicar la referent de Suport, Íngrid Torra i la referent d’Economia, Marta Camacho, simbolitzen el treball en equip i la suma d’esforços per aconseguir els objectius.

Finalment, Laura Pineda va tancar la presentació fent un repàs de les diferents activitats, en les que s’ha destacat l’oferta d’oci nocturn Fem festa i l’aplicació Dinder, que ajuda a establir relacions a les persones amb discapacitat.

Document extern:

Foto de portada: Quim Aragó a l’esquerra, Francesc Pallissé, Laura Pineda, Íngrid Torra i Marta Camacho. Autor: Marc G.

Els comentaris estan tancats