Esquerres i sindicats, contra l’escalada militar: “Tota inversió en armament no va a serveis socials”

No al rearmament. Representants sindicals i polítics d’esquerra han protagonitzat aquest dissabte un acte contra l’escalada armamentística. El missatge ha estat clar: els diners destinats a augmentar la despesa militar es podrien fer servir per millorar l’estat del benestar. La trobada, organitzada pel Comitè per la Pau, contra la Guerra i el Genocidi, ha aplegat prop d’una trentena de persones a l’Espai Àgora de Sabadell.

El debat ha tingut lloc tan sols uns dies després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés un pla d’inversions perquè la despesa de l’estat en defensa assolís un 2 per cent del PIB durant el 2025. Un augment de més de 10.000 milions d’euros, motivat per les exigències de la Unió Europea i de l’administració Trump, que partits i organitzacions pacifistes han rebutjat fermament.

Al llarg de la sessió, els ponents han advocat per impulsar polítiques pacifistes. “A totes les guerres hi ha un denominador comú i és que les classes baixes són les que han de pagar la festa”, ha lamentat Antonio Roa, membre de Podem. En la mateixa línia, Joan Carles Torres, de Sabadell en Comú, ha afirmat que els conflictes bèl·lics “acostumen a ser un negoci per a la gent poderosa”.

Coordinació europea

En aquest sentit, un dels punts més repetits durant el matí ha estat l’optimització dels recursos disponibles. “Hem d’exigir que el que ja gastem, que és molt i que va en detriment de les polítiques socials, es gestioni de manera eficient i coordinada”, exposa Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC a l’Ajuntament. Un argument similar al que ha utilitzat Roa minuts abans: “la Unió Europea ja té 27 exèrcits, amb una potència atòmica com França… Fan falta més diners? No, cal una reorganització”.

Tenint en compte el context geopolític complex, Fernàndez aposta per “enfortir la via diplomàtica” i tornar a “rearmar” ideològicament les organitzacions d’esquerres. Una idea semblant a la que ha compartit anteriorment Torres, qui ha alertat que s’ha escampat el discurs de la por per “minimitzar” les veus crítiques amb el rearmament. “Les guerres, siguin on siguin, mai no són una bona idea”, ha conclòs.

Els diners, a serveis públics

Si bé ha estat una opinió de consens, els representants sindicals han fet especial èmfasi en la necessitat d’invertir els diners en educació o sanitat. “Hem de defensar el sistema públic que ens empara i ens dona cobertura”, ha dit Merche Bermúdez, d’UGT, qui ha remarcat que “la base dels problemes que patim avui dia continua sent la mateixa de sempre: un habitatge digne, un treball digne, un sou digne…”. Així mateix, José Francisco Domínguez, de CCOO, ha posat el focus sobre les mancances educatives i l’anhel del sector d’arribin al 6 per cent del PIB: “Tota inversió que va a armament no va a serveis socials”.

Abans de deixar pas a les reflexions del públic, l’historiador Josep Antoni Pozo ha expressat que “hem d’intentar trobar mecanismes perquè s’expressi aquesta voluntat majoritària [de pau]”. “Diuen que la primera víctima de qualsevol conflicte bèl·lic és la veritat. En nom de la pau es fa la guerra i en nom de la democràcia es dona suport a governs autoritaris”, ha qüestionat.

Foto de portada: un moment del debat. Autor: Jordi M.

Deixeu un comentari