Una nova exposició per descobrir dinosaures de fa 70 milions d’anys

El Museu de l’Institut Català de Paleontologia ha inaugurat aquest dijous una nova exposició que permet endinsar-se en el final de l’era dels dinosaures. La mostra, situada a la primera planta de l’edifici, compta amb restes de fa més 66 milions d’anys i algunes còpies de cranis de dinosaures que portaven més d’una dècada sense exposar-se. Es preveu que estigui disponible, com a mínim, fins a finals del 2025.

Nova exposició al Museu de l'Institut Català de Paleontologia. Foto: Jordi M.
Nova exposició al Museu de l'Institut Català de Paleontologia. Foto: Jordi M.
Nova exposició al Museu de l'Institut Català de Paleontologia. Foto: Jordi M.

Teresa Esquirol, responsable de l’àrea del museu, destaca que la proposta integra troballes de dinosaures del Cretaci Superior i algunes reproduccions que durant molts anys van enlluernar els infants sabadellencs, com ara l’incònic esquelet del triceràtops o el crani del tiranosaure. En la mateixa línia, Albert Prieto, investigador de l’ICP i comissari de l’exposició, explica que es tracta d’una proposta pensada per a diversos públics.

“La idea és contrastar els grups de dinosaures més comuns que teníem al sud-oest d’Europa fa 66 o 70 milions d’anys, al final de l’era dels dinosaures, i veure quines espècies trobaríem en la mateixa època a la zona que avui dia és Nord-amèrica”, detalla Prieto.

El recorregut disposa de diversos plafons explicatius. Estan il·lustrats pel paleoartista Roc Olivé. El seu treball ajudarà als assistents a imaginar-se com era el cos sencer de cada espècie, tot i que en molts casos es disposa només d’alguns óssos. “Per arribar al resultat final fem una comparativa amb altres dinosaures del mateix grup i, a partir del registre fòssil que tenim, intentem fer la reconstrucció més acurada possible”, comenta.

Un espai de referència

Milers de sabadellencs han passat alguna vegada per les instal·lacions del Museu de l’Institut Català de Paleontologia, situat a escassos metres del Mercat Central. Vinculat històricament a Sabadell gràcies a pioners com Miquel Crusafont, l’ICP impulsa la investigació i duu a terme nombroses activitats per apropar la paleontologia als més petits. En aquest sentit, segons informa Esquirol, la darrera exposició formarà part de les visites habituals i també tindrà un ús educatiu.

Fotos: Jordi M.

Deixeu un comentari