Presentació de la 26ª edició de la Convenció d'Astronomia. Autor: Jordi M.

La 26ª edició de la Convenció d’Astronomia, al Casal Pere Quart

L’Agrupació Astronòmica de Sabadell organitza la 26ª Convenció d’Astronomia, que tindrà lloc al Casal Pere Quart entre el 14 i el 16 de març. Una bona oportunitat per endinsar-se en el món de la ciència i tractar de descobrir els secrets que amaga l’univers. Segons han detallat els responsables en roda de premsa, la jornada inaugural comptarà amb dues conferències obertes a tothom, mentre que els següents dies hi haurà ponències de caire més tècnic.

Potser és una entitat desconeguda per a bona part de la població, però l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, situada al Parc Catalunya, compta amb més de 800 socis i organitza anualment mig miler d’activitats. Unes iniciatives que volen compartir amb el major nombre de persones possible. “Totes les persones que tinguin interès per l’astronomia o la ciència en general seran benvingudes”, ha remarcat Xavier Bros, membre de la directiva.

Detalls del programa

Pel que fa a la convenció bianual, cal destacar que el programa començarà el divendres 14 de març amb una conferència inaugural a càrrec de l’astrofísica Nanda Rea, investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La seva xerrada, titulada Viatge entre els objectes més extrems de l’univers, abordarà fenomens fascinants com els púlsars, els forats negres o els esclats de raigs gamma.

“Parlarem de forats negres i d’objectes molts diferents que d’alguna manera ens sonen a tots i han aparegut alguna vegada a la premsa. Les primeres conferències tindran un to divulgatiu i seran assequibles per a tothom”, ha explicat Florence Libotte, tresorera.

Seguidament, l’astrofotògraf Bray Falls, conegut internacionalment pels seus descobriments de nebuloses inèdites, impartirà la conferència Descobrint nous objectes de cel profund amb equip amateur, on compartirà el seu procés de treball i els seus descobriments més recents. “Serà un viatge amb unes imatges precioses per gaudir i aprendre alhora”, ha avançat també Libotte.

El programa continuarà dissabte 15 amb sessions de treball i ponències d’experts com Juan Fabregat, catedràtic de la Universitat de València, que parlarà sobre l’observació de l’interior de les estrelles. També hi haurà una presentació d’Anastasia Kokori, doctoranda en astronomia, que explicarà com els observadors amateurs estan contribuint a la caracterització d’exoplanetes. El cicle clourà diumenge amb una sessió sobre eclipsis solars de David Galadí, de la Unió Astronòmica Internacional.

Col·laboració institucional

Degut a les característiques de l’esdeveniment, l’Ajuntament cedirà l’auditori del Casal Pere Quart i la sala d’exposicions, on hi haurà una mostra sobre les dones que han revolucionat el món de l’astronomia. Carles de la Rosa, regidor de Cultura, ha declarat que l’agrupació “és un luxe per a Sabadell i proporciona una importantíssima programació estable a la ciutat”. Per altra banda, Katia Botta, regidora de Turisme, ha valorat que la convenció és “una fita important per al foment de la ciència i la cultura a la ciutat”.

Qui pot accedir a les xerrades?

Mentre que l’entrada per a divendres serà lliure i gratuïta, per a les ponències de dissabte i diumenge cal fer una inscripció prèvia a través de la pàgina web de l’agrupació.