Una quinzena d’autors locals han hagut de reinventar-se per anunciar les novetats que presentaran aquest 23 d’abril. En lloc de la tradicional signatura de llibres per Sant Jordi, enguany s’ha organitzat una trobada d’autors per conèixer els primers detalls de les seves obres. Els llibres que s’han posat sobre la taula responen a un públic molt ampli: novel·la negra, poesia, assajos, cròniques socials, microrelats i una mà de contes. A priori, l’acte s’havia de celebrar al Museu d’Art, però per qüestions meteorològiques ha sigut a la biblioteca Vapor Badia.
Lídia Coll ha presentat els 15 autors locals que oferiran una obra nova aquest divendres, 23 d’abril. La majoria són noms molt coneguts a la ciutat, com David Vila o Montse Barderi, però enguany també s’ha estrenat una noia de 12 anys: la Marina Vila amb El millor regal, un llibre que va néixer gràcies a un treball de l’escola. L’acte no només ha servit per recuperar una de les tradicions de Sant Jordi, sinó per visibilitzar la literatura i alguns dels seus gèneres: cadascú utilitza la lectura, o l’escriptura, per compartir sensacions que sovint encaixen amb la d’un grup heterogeni molt ampli. Les ganes de viatjar, la lluita entre la raó i les emocions, l’alliberament personal o la cura per la llengua són algunes de les motivacions que els lectors trobaran en les quinze obres que s’han presentat aquest dimecres a la tarda.
“Justament ara que la mobilitat és tan reduïda és quan més podem apreciar els llibres de viatges. La lectura ens pot fer desconnectar de la realitat i endinsar-nos a una realitat totalment pararel·la, sobretot si el fil conductor són les aventures” explica Conxita Tarruell.
La Kora i el Griot. Viatge a les tradicions ancestrals de Benín i Burkina Faso és un llibre que Conxita Tarruell va escriure en ple confinament domiciliari. L’autora explica que aquesta obra li va amenitzar les primeres fases de la pandèmia i la lectura es fa un any després. De manera totalment diferent, l’Anna Cabeza presenta El misteri del paper de vàter volador, però el llibre no té res a veure amb la febre que hi va haver per aquests rotlles durant la primavera passada.
Així com molts lectors se sentiran identificats amb les sensacions de Tarruell, també hi haurà qui identificarà el Trastorn Obsessiu Comupulsiu (TOC) en un dels personatges de la novel·la Anomala, de Jordi Català. El llibre està escrit en castellà, i no és l’únic, però hi ha autors que justament han volgut escriure en català per preservar una llengua minoritària. David Vila es considera un ‘llenguaferit’ i va impulsar un projecte multidisciplinari amb aquest nom per reivindicar la riquesa lingüística dels Països Catalans. Vila també ha aprofitat l’ocasió per desmentir que els contes siguin un gènere infantil. L’escriptor sabadellenc és un especialista dels contes i anima al públic adult a llegir-ne. De manera similar, la proposta s’extrapola als microrelats, un dels altres gèneres que aquest divendres es farà un lloc a les llibreries i paradetes de Sant Jordi.
L’any passat, alguns escriptors es van quedar amb les ganes de publicar un nou llibre per culpa del confinament estricte i per això ho faran aquest divendres. Altres, ja estan començant a escriure una novetat per l’any que ve i utilitzen les circumstàncies de l’actualitat per inspirar-se.
Foto portada: La trobada d’escriptors d’aquest dimecres al Vapor Badia. Autor: Marc Centella.