Qui va comprar la icònica nau Artextil per mig milió d’euros i la va vendre per sis vegades i mitja més en només un any i mig? La fàbrica Artextil la van comprar dues parts. Un particular i una empresa a Immobiliaria Europea Manet l’any 2017. Les dues parts associades la van vendre any i mig després a l’Ajuntament, per un valor sis vegades i mig més alt, segons ha avançat aquest dimarts El Periódico de Catalunya.
Aquests són els protagonistes i les fases de l’operació, que es fa en dos moments: la compra de la nau l’any 2017 i la venda a l’Ajuntament la tardor de 2018.
El particular: Amadeo M.M
Sense antecedents. Cosí de Simón Montero Jodorovich, un dels principals investigats per presumpte blanqueig de capitals. Amadeo M.M. està sobre la lupa dels Mossos, ja que, segons publica El Periódico, té un patrimoni de 4,5 milions d’euros, que ha forjat en pocs anys des que l’any 2013 li van tocar dos dècims de loteria per un import de 161.000 euros i el 2015 va guanyar 13 dècims del sorteig de Nadal, amb 1,3 milions d’euros. Els Mossos recalquen que comprar bitllets premiats de loteria és un dels “mètodes favorits” pels qui volen blanquejar diners. Amb el capital de la loteria, Amadeo va començar a invertir en una mercantil de venda de vehicles, restaurants i empreses minoristes i després oficines o solars.
Amadeo M.M va aportar 350.000 euros dels 500.000 que els va costar l’Artextil (el 70 per cent) l’any 2017. I va ingressar 2,1 dels 3,2 milions que va pagar l’Ajuntament (prop del 69 per cent) un any i mig després.
L’empresa. Suenty Premium SL
L’empresa Suenty Premium SL té seu a Puigcerdà i doble administrador: fins les passades festes nadalenques ho va ser Francisco Javier Palauredorta, qui també administra altra empresa, Master Sinstar SL. Ara ho és Anny Contreras. L’altre administrador de Suenty Premium SL és José Luis Colls Peyra, qui administra més de 500 societats, entre elles Azalea Quantum Solution SL, una de les investigades a l’Operació Garabato segons va publicar el digital El confidencial l’any 2016. Colls va ser investigat per haver defraudat a la Seguretat Social prop de 207.000 euros. És cunyat de l’històric dirigent d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida.
Suenty Premium SL va aportar 150.000 dels 500.000 que els va costar l’Artexil (el 30 per cent). I va ingressar 1,1 dels 3,2 milions que va pagar l’Ajuntament (una mica més del 30 per cent) un any i mig després.
La taxació municipal
Amadeo M.M i Suenty Premium SL van oferir la nau Artextil a l’Ajuntament per 3,2 milions el mes de juny de 2018. Amadeo M va oferir la seva part per 2,1 milions i Suenty Premium SL la seva per 1,1 milions d’euros. L’arquitecta tècnica de la secció de Gestió Urbanística fa una taxació de preu i valoren l’Artextil en 3,77 milions. Com que l’oferta dels propietaris té un preu inferior, es compra per 3,2 milions. El ple municipal aprova la compra per aquest preu el mes d’octubre de l’any 2018.
Segons l’expedient que va anar al ple, l’Ajuntament va procedir a comprar la nau perquè tenia la “voluntat” d’adquirir part de l’edifici, crèdit suficient al pressupost municipal i informe previ del Secretari i de la directora general d’Administració de la Generalitat.
14 a favor, 11 abstencions
En el ple d’octubre de 2018, la compra es va aprovar per 14 vots a favor (els del govern llavors format per Unitat pel Canvi, ERC, la Crida i Guanyem, liderat per Maties Serracant com alcalde), i 11 abstencions (CiU, PSC, Cs i PP, més els no adscrits exsocialistes Lluis Monge i Carles Bosch).
La finca està situada entre els carrers d’Alfons Sala, Romeu, Covadonga i Quevedo, al barri de Covadonga. Té un edifici destinat a oficines i sales de venda amb planta soterrani, planta baixa i planta pis, contenint un habitatge; a continuació dues naus destinades a ús industrial. La parcel·la té una superfície de 3.791 metres quadrats.