El secretari general de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), Josep Ginesta, ha fet un balanç de l’estat en què es troba actualment aquest col·lectiu i, juntament amb el president de la delegació comarcal, Josep Maria Catalán, ha assenyalat els reptes de la patronal durant aquest 2022 per encarar una corba ascendent en l’economia de proximitat. La seva conclusió és que cal potenciar la formació professional (FP), posar la indústria al centre del teixit productiu i apostar per la transició energètica el més aviat possible. Per contra, Josep Ginesta es mostra escèptic amb les ajudes europees i molt crític amb la darrera reforma laboral.
Les petites i mitjanes empreses han estat un dels actors econòmics més afectats per la crisi de la Covid-19; no només pels EROs i ERTEs, disparats als primers mesos de la pandèmia, sinó també per l’allau de baixes laborals que ha comportat la variant Òmicron. Segons una enquesta elaborada i publicada per PIMEC aquest dimarts, una de cada tres Pimes ha hagut d’aturar parcial o totalment la seva activitat econòmica en les darreres setmanes pel nou protocol a l’hora d’abordar els confinaments en els casos positius de Covid-19. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, assenyala que és una xifra molt elevada i amb greus conseqüències per a la salut financera de les empreses:
“El 70 per cent de les empreses ha patit baixes a causa de l’Òmicron. Això no només ha suposat una pèrdua de personal, sinó que ha obligat a modificar els equips i mètodes de treball i a buscar i contractar substituts en molts casos”.
Aquesta situació, que ha tingut una traducció econòmica directa, també l’han viscut les petites i mitjanes empreses del Vallès Occidental. A tot això, se li suma el degoteig de pèrdues que cada vegada posen l’aigua més al coll dels autònoms i de les Pimes. De fet, la desacceleració industrial ja és un fet, segons les dades recollides per la patronal, i, tot i que Catalunya està unes escales per sobre de la mitjana espanyola i europea, ambdós asseguren que cal aplicar mesures perquè el sector torni a guanyar múscul.
“A nivell industrial, som el territori més potent de Catalunya, un pes important d’Espanya i de la part sud d’Europa.(…). La indústria hauria de ser el motor d’energia que generi llocs de treball de qualitat i mantingui la classe mitjana, per això és tan important potenciar aquest eix”, ha exposat el president de PIMEC Vallès Occidental, Josep Maria Catalán.
En aquest sentit, Catalán ha assegurat que estan treballant en l’adequació dels polígons de Polinyà, Sant Quirze i Barberà, entre altres, i, pel que fa al polígon de Montcada i Reixac, inutilitzat després de la marxa de Nissan, els dos representants de PIMEC han avançat que també estan estudiant utilitzar aquest equipament per a un altre projecte, ja que això generaria fins a 4.000 llocs de treball, segons les dades que han proporcionat en l’atenció a mitjans d’aquest dimecres.
Els fons europeus, massa amunt per a les PIMES?
És evident que les empreses necessiten ajudes, ja sigui per part de les administracions municipals, autonòmiques, estatals o per part d’Europa, a l’hora de tapar el forat econòmic que ha provocat la Covid-19 durant aquests dos anys. Josep Ginesta, però, considera que les condicions i els processos fixats per accedir als fons Next Generation perjudiquen a les petites i mitjanes empreses en detriment de les multinacionals i administracions públiques. Per això té la sensació que “són una promesa tan gran, que costa palpar-la”.
“Són convocatòries públiques a les quals les nostres empreses no estan acostumats a concórrer. La majoria dels nostres empresaris no estan acostumats a concórrer licitacions o subvencions. Per tant, quan veiem que hi ha convocatòries amb terminis curtíssims i improrrogables, ens sembla que és una riota al teixit productiu d’aquest país”, afegeix Josep Ginesta.
És per això que el secretari general de PIMEC es decanta per territorialitzar les ajudes en funció de la urgència i de les característiques que presenti cada zona i cada sector empresarial. En aquest sentit, Catalán ha apuntat que el Vallès Occidental és la comarca amb una densitat de població més alta de tot Catalunya a nivell d’afiliacions a la Seguretat Social, però també a nivell d’atur. A banda de les ajudes, la reforma laboral també és un tema que els té preocupats i, per això, dijous que ve exposaran les seves esmenes en una roda de premsa al Col·legi d’Advocats de Terrassa.
Deures pendents: transició energètica, digitalització i formació professional
Si bé la indústria és el principal motor per generar ocupació, segons PIMEC, cal que aquesta s’adapti a la societat i al context actual. Per tant, la patronal assegurea que “seria convenient que els equipaments es reformulessin des d’una perspectiva sostenible, que els equips es modernitzessin i fessin el salt a la Indústria 4.0 [una nova manera d’organitzar els mitjans de producció que consisteix en la contínua automatització de les pràctiques i els processos industrials a través de la intel·ligència artificial] i que es potenciessin els cicles i cursos de Formació Professional (FP)”, ja que PIMEC constata que hi ha un fort interès per part de les empreses en aquest col·lectiu.
Foto portada: el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, i el secretàri de PIMEC Vallès Occidental, Josep Maria Catalán. Autora: J. Ramon.