Foto portada: la sala de plens, durant el ple municipal d'octubre de 2021. Autor: J.d.A.

Sabadell no s’agermanarà amb Tornabous, municipi natal de Lluis Companys

Un mes després d’aprovar-se l’agermanament amb el municipi cordovès de San Sebastián de los Ballesteros, el ple municipal d’octubre ha debatut la proposta d’Esquerra Republicana d’agermanar Sabadell amb Tornabous, municipi natal de Lluis Companys, qui va ser diputat a les Corts per la demarcació de Sabadell i president de la Generalitat de Catalunya entre 1933 i 1940, quan va ser afusellat pel franquisme.

La proposta no ha sortit endavant. Ha estat tan directament relacionada amb la discussió del mes anterior sobre San Sebastián de los Ballesteros que li ha acabat passant factura. “És indestriable del que vam parlar fa un mes”, ha convingut Anna Lara, de la Crida per Sabadell. Si llavors els anticapitalistes alertaven que calia fugir de la subjectivitat a l’hora d’arribar a agermanaments, aquesta moció abundava en la subjectivitat al seu parer. De fet es va proposar des d’Esquerra a les acaballes del debat sobre San Sebastián de los Ballesteros. “Amb aquesta proposta aprofundim en l’error”, ha assegurat Lara qui ha anunciat l’abstenció del seu grup, no tant pels fons de la qüestió sinó sobretot per les formes. Així que la Crida, tot sovint alineats amb Esquerra, s’han abstingut. Abans d’arribar a nous agermanaments cal establir mecanismes de consens. I potser no cal agermanar-se amb Tornabous per establir vincles per exemple entre el Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric i l’Espai Lluis Companys del municipi de l’Urgell.

La tinenta d’alcaldessa de Memòria Història, Marta Morell (encara portaveu del grup municipal de Podem), havia proposat abans el mateix amb altres paraules: buscar complicitats entre agents socials i culturals entre els dos municipis. Però sense arribar a la fórmula de l’agermanament ja que “no hi ha prou vincles entre els municipis”. Morell creu que la proposta d’Esquerra és una mera reacció amb l’agermanament amb San Sebastián de los Ballesteros”. El PSC també reivindica la figura de Companys, en especial la seva vessant obrerista i republicana, però no veu avinent l’agermanament. I menys tal com ha arribat al ple: “És una proposta oportunista tenint en compte el que va passar l’anterior ple”, ha insistit Cortés. Els socialistes hi ha votat en contra.

També en contra Ciutadans. Però molt més incisiu ha estat Adrián Hernández, de Ciutadans, qui ha qualificat la proposta de “divisiva” i ha assegurat que és més una “lloa a Companys com a referent que no un agermanament amb el municipi de Tornabous”. Entrant a Companys (en breu es compliran 81 anys del seu afusellament), ha assegurat que “sent generosos va tenir clars però també obscurs”. Hernández ha palesat que Companys va ser “molt deslleial amb la Segona República” amb els fets del 6 d’octubre del 34, quan va proclamar l’Estat Català, i que va “ordenar afusellar per exemple a l’alcalde de Lleida de la Lliga l’any 36” a més de crear camps de concentració durant la Guerra Civil.

ERC sí ha trobat la complicitat de Junts per Sabadell a causa de la “molta connexió” de Companys amb Sabadell. La presidenta d’Òmnium Cultural a Sabadell, Teresa Mira, també ha defensat la proposta a l’inici del debat. Cap al final, el regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya Pere Farrés ha considerat que la coincidència amb l’aniversari de l’agermanament i els vincles entre Companys i Sabadell donaven peu a un agermanament per aprofundir en la recerca històrica. “Perdem una oportunitat”, diu Farrés (Pere; no Marta).

Resultat de la votació

ERC i Junts han votat a favor de la moció. 10 vots favorables. PSC i Ciutadans hi han votat en contra. 13 vots en contra. Les quatres abstencions de la Crida i Podem han estat decisives per tombar la moció.

Sent així, Sabadell continua amb dos agermanaments històrics, el de l’Argub i el de Matagalpa, més que congelat el darrer, i el nou de San Sebastián de los Ballesteros.

Companys i Sabadell

Lluis Companys va ser diputat per la demarcació (que vindria a ser el partit judicial d’ara) de Sabadell substituint l’advocat laboralista Francesc Layret. Va tenir una segona residència al que després acabaria sent el barri de Can Rull. El parc de Catalunya conté un monòlit dedicat a Lluis Companys, on des de fa anys el Memorial Lluis Companys recorda la seva figura amb motiu de l’aniversari del seu afusellament, el 15 d’octubre.

Més informació:

Foto portada: un moment del ple municipal. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats