La instrucció de la peça principal del cas Mercuri queda tancada sense resoldre els dubtes pendents des de fa una dècada. Finalment només aniran a judici l’exportaveu del PP a l’Ajuntament, Jordi Soriano, i una vintena de persones més, bona part d’ells empresaris que presumpta ment van subornar Soriano a canvi de rebre obres públiques de l’ajuntament de Sabadell. Però Soriano no formava part del govern en aquells anys tot i ser-ne el principal aliat polític. Cap membre del govern ha estat acusat mai en la instrucció i, per tant, cap d’ells anirà a judici.
Podia Soriano influir des de fora en les decisions del govern de Manuel Bustos a favor de les empreses que el subornaven presumptament? La instrucció es dona per tancada una dècada després d’obrir-se sense acreditar la forma de maniobrar de Soriano i les connexions amb l’aparell de l’executiu bustista en aquestes operacions. Així que el principal acusat a la peça principal del cas Mercuri, per suborn entre altres delictes, serà el màxim responsable del Partit Popular a Sabadell entre 2003 i 2011, quan el seu propi partit li va barrar el pas a presentar-se nou.
Aquest divendres s’ha fet una vista prèvia al judici, que es va cancel·lar fa uns mesos, i finalment s’ha celebrat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. El judici es preveu per jurat popular i a més de Soriano hi haurà un reguitzell dels empresaris que presumptament van pagar comissions a canvi de rebre obres. Entre les que es van acreditar des de l’inici de la instrucció: la nau de Fira Sabadell per fer un viver d’empreses o el centre cívic de Can Llong. Sota sospita també l’ampliació del cementiri que va fer l’empresa Torra SA un cop va ser-ne l’encarregada de gestionar l’equipament. Sense arribar a fer-se s’investiga també una operació al Rodal, al voltant de la masia de Ca n’Ustrell, i una altra operació urbanístic fora de Sabadell.
Cap membre del govern de Sabadell de l’època, començant per l’alcalde Manuel Bustos, s’assegurà a la banqueta dels acusats per aquesta peça, la principal o peça 1 del cas Mercuri. I també la que va permetre intervenir les comunicacions i fer aflorar tot un univers de tracte de favors i col·locacions que van subdividir el cas en una quarantena d’investigacions que van arribant a judici amb comptagotes. Bustos ha estat condemnat en dues ocasions per tràfic d’influències, i a títol lucratiu una tercera en una peça que no va arribar a judici després d’arribar-se a un acord amb els implicats. El principal era el gerent del Consorci de Residus, Paco Fernández, qui va acceptar tres anys de presó i tornar els 30.000 euros defraudats amb la targeta corporativa si se suspenia l’entrada a la presó.
“La instrucció ha quedat a mitges”
En la vista prèvia, i tal com és habitual, les defenses dels acusats han demanat que la investigació s’arxivi. D’altra banda, tant la fiscalia com l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanen arribar al judici malgrat que creuen “inversemblant” que cap dirigent socialista acabi sent acusat. “La instrucció ha quedat a mitges, perquè no hem pogut arribar a la fase superior al senyor Soriano”, assegura l’advocat de l’acusació popular, Raúl Garcia Barroso, en declaracions a Ràdio Sabadell.
Segueix iSabadell a Telegram!
Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.
Foto portada: el portaveu del PP a l’època, Jordi Soriano, l’any 2013, a Sant Quirze. Autor: J.d.A.