El judici de la peça 33 del cas Mercuri ha començat aquest dimecres als jutjats de Sabadell. És una peça separada, i menor en comparació amb la resta del cas, però que se situa en l’origen de la trama de presumpta corrupció que va acabar esclatant l’any 2012 i configurant el macrocas Mercuri. L’exalcalde Manuel Bustos, el cap de la Policia Municipal de l’època, Josep Miquel Duran, i el cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, s’arrisquen a una inhabilitació de dos anys.
La primavera de l’any 2010 l’empresari de la construcció (Excavallés) estava cansat d’abocar diners, subornar, el portaveu del PP a l’Ajuntament, Jordi Soriano, a canvi de rebre contractes d’obra pública que mai no acabaven d’arribar. Pensava que Soriano podria utilitzar la seva relació especial i directa amb l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per afavorir els seus interessos.
Pagava però no rebia res a canvi. I es va cansar. Ríos va gravar una conversa telefònica a Soriano on es reconeix els pagaments i els suborns i la va guardar en un pendrive. L’empresari fa arribar el llapis a l’empresari Julio César Pombo, amb la intenció que acabés arribant a l’alcalde Bustos. Pombo informa el 19 de maig de 2010 al president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, tiet de Manuel Bustos. I l’existència del pendrive arriba a Bustos de forma immediata. L’alcalde coneix llavors que un empresari diu que està subornant un regidor per aconseguir contractes.
Assabentat dels fets, l’alcalde organitza una reunió amb Ríos. Es fa el 3 de juny. Hi participen Ríos, Duran, Somoza i el cap dels serveis jurídics de l’Ajuntament. Després de la reunió, Ríos ja no mou peça i tot queda silenciat. Tampoc ho denuncien ni Bustos ni cap altre membre de la corporació municipal. El contingut del pendrive queda sepultat entre el silenci. Però alguns dels acusats del cas Mercuri ja tenien llavors el telèfon intervingut. L’any 2012 Soriano, Ríos i altres empresaris són acusats de suborns en la peça 1 del cas, pendent encara de judici.
Pel que respecta al pendrive i a aquella reunió de juny del 2010, van acabar configurant la peça 33 del cas Mercuri per un presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir el delicte, pel qual tant la fiscalia Anticorrupció com l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanen una inhabilitació de dos anys per a tres persones: Manuel Bustos, el seu cap de la Policia Municipal i el seu cap d’Urbanisme.
La vista oral s’allargarà quatre dies i ha començat amb les qüestiones prèvies. Les defenses han demanat la prescripció del delicte perquè la peça es va obrir cinc anys després de produir-se la reunió i el delicte d’omissió del deure de perseguir el delicte prescriu als tres anys. La magistrada ha desestimat la petició perquè se’ls va prendre declaració sobre els fets al desembre de 2012 i mai s’han produït tres anys sense cap avenç judicial en la peça.
Quatre sessions
Durant les quatre sessions, a banda dels acusats, han de testificar en qualitat de testimonis el propi José Ríos, l’empresari que va passar el pendrive a Melquíades Garrido, el president del Gremi de Constructors o el president del Centre d’Esports Sabadell a l’època, Joan Soteras (actual president de la Federació Catalana de Futbol), a qui Excavallés va retirar el patrocini després de pagar i no rebre res a canvi. En tot cas, el testimoni clau serà el de José Ríos.
Foto portada: Bustos i Somoza, a la banqueta dels acusats, a l’inici del judici de la peça 33 del cas Mercuri. Autor: J.d.A.
Pingback: El testimoni clau del cas 'pendrive': "Em van intimidar per cobrir Jordi Soriano"