ARTICLE D’OPINIÓ
Carmel Montllor, Responsable de Política Municipal del PSC
Fa anys que parlem de la necessitat de revitalitzar l’oferta museística i el patrimoni industrial, de donar visibilitat als importants fons dels museus no exposats per falta d’espai o de potenciar iniciatives privades rellevants, com la Col·lecció Tèxtil Antoni Montpalau, dedicada a la conservació, documentació i difusió del teixit en el seu vessant estètic o la feina feta per l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil en la recopilació d’elements de la indústria tèxtil llanera, amb especial dedicació a la catalogació de mostraris. La limitació de recursos pels efectes adversos de la crisi econòmica del 2008 i de la pandèmia de la Covid-19 del 2020, així com canvis de govern municipal amb plantejaments diferents, expliquen en bona part la impossibilitat d’avançar més ràpidament en la definició i el desenvolupament del model museístic de Sabadell.
Cal esforçar-se per recuperar el temps perdut i aprofitar les oportunitats que es puguin presentar i això és el que acaba de fer l’Ajuntament amb la presentació del projecte ‘Sabadell Centre de Cultura’. Aquest projecte consisteix a crear un gran espai cultural entorn de la plaça del Gas en immobles de propietat municipal, format per la Casa Grau, l’edifici annex de Serveis Socials i l’antic Museu del Gas, que es complementa amb el Vapor Pissit del carrer dels Sol i les rutes per visitar el patrimoni industrial, amb les xemeneies i el Vapor Buxeda Vell com a punts destacats. La Fundació Banc de Sabadell hi participa assumint el cost de la rehabilitació de la Casa Grau i de l’edifici annex, que es convertiran en un centre d’activitat cultural i que acolliran mig miler d’obres d’art de l’entitat bancària, així com peces dels fons dels Museus d’Història i d’Art. L’antic Museu del Gas es transformarà en el nou museu d’història, disseny i tèxtil, amb la incorporació de la Col·lecció Antoni de Montpalau, i al Vapor Pissit s’ubicaran les peces de la col·lecció de l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil. La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona també han compromès la seva participació.
Es tracta d’un projecte ambiciós pels següents motius:
- Consolida el model museístic a mitjà i llarg termini i permet desenvolupar tot el seu gran potencial, creant un àmbit permanent de reflexió sobre art, filosofia i cultura i facilitant la recuperació d’edificis singulars molt degradats (Casa Grau) o en risc de degradació (Museu del Gas).
- Mobilitza recursos i iniciatives de la societat civil, traient profit de la col·laboració publicoprivada en benefici del conjunt de la ciutadania. La Fundació del Banc de Sabadell és una entitat sense ànim de lucre que forma part d’aquesta societat civil i que entre les seves prioritats fundacionals inclou la promoció de la cultura com a element de transformació social. En paraules del seu president, la participació en aquest projecte reforça el compromís de l’entitat amb la ciutat on va iniciar la seva activitat i amb la que manté una estreta relació.
- Engloba i complementa una altra oportunitat aprofitada per l’Ajuntament com ha estat la compra de l’edifici del Museu del Gas a Naturgy per 3,2 milions d’euros, preu força ajustat i molt inferior al cost que hauria representat construir un edifici nou de característiques similars. Aquest preu és l’única opció viable per treure profit social de l’edifici i compensar la pèrdua que va representar per a la ciutat el tancament el 2018 del Museu del Gas de forma unilateral per part de l’esmentada empresa. En el dia d’avui, la possibilitat de recórrer als tribunals per incompliment de conveni i aconseguir una sentència favorable amb una contrapartida millor, és nul·la.
El Projecte ‘Sabadell Centre de Cultura’, iniciat amb la signatura del protocol de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Banc de Sabadell i complementat amb la compra de l’edifici del Museu del Gas, representa un salt qualitatiu en l’àmbit museístic i és un bon colofó per tancar l’any 2024 durant el qual la ciutat ha estat Capital de la Cultura Catalana. Ara es tracta de posar-se a treballar per aconseguir que sigui realitat com més aviat millor.
El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.
Foto de portada: la Casa Grau, a la dreta, i l’edifici de serveis socials, segons l’avantprojecte. Font: Ajuntament i Fundació BS.