La inauguració del Passeig de la Plaça Major, que molt veïns ja anomenem “pista d’aterratge”, esdevé una metàfora del buit d’idees de l’equip de govern d’ençà l’esclat del cas Mercuri. Un símbol de la seva manifesta incompetència i de la seva manca de lideratge en els temes importants de ciutat.
La primera agressió al Passeig es produí sota l’alcaldia d’Antoni Farrés amb motiu de la remodelació del Mercat Central en el marc del Pla Integral de Renovació del Centre, mitjançant l’Institut per al Desenvolupament Estratègic de Sabadell (IDES) i el suport econòmic del Ministerio de Fomento. El projecte fou redactat al 1998 i les obres s’allargaren fins el març de 2004. Després d’una llarga polèmica entre l’Ajuntament i els paradistes s’arribà a la nefasta decisió de traslladar-ho al Passeig, quan hagués estat perfectament factible instal·lar-ho a l’aparcament del Vapor Turull, sense destruir-ho.
Sense temps per a recuperar-se i amb un aire de provisionalitat, ja amb Manuel Bustos a l’alcaldia, tornà a ser destrossat per les obres del Metro del Vallès iniciades a finals del 2007. La línia havia d’estar en servei al 2012, encara que al 2010, davant els retards i els creixents problemes de finançament aquesta data fou ajornada fins al 2015.
Una història desafortunada
La història de la gestió del Passeig ha estat un relat de reiterats incompliments, mitges veritats i falsedats. Primer l’equip de govern es va comprometre solemnement en reconstruir-lo igual que la seva versió original. Al 2009, l’ajuntament de Sabadell impulsà un procés participatiu anomenat Construïm el Passeig, per tal que la ciutadania participés en el seu disseny. El procés fou coordinat per l’arquitecte sabadellenc i professor a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Roger Sauquet, que elaborà el document de síntesi, presentat l’11 de desembre del 2009 al Casal Pere Quart per ell mateix, l’alcalde Manuel Bustos i Joan Marcet, en representació de l’Oficina de Dinamització del Centre. Paral·lelament es convocà un “concurs d’idees” que va fou declarat desert al 2010.
Finalment, el 20 juny del 2012 fou presentat l’avantprojecte que l’equip de govern defensà com a producte del procés de participació ciutadana (més info: ‘Com serà el Passeig de la plaça Major de Sabadell?). Una pretensió que fou rotundament desmentida per Roger Sauquet mitjançant una ‘Carta Oberta’ on assegurava que, des de que el concurs d’idees fou declarat desert, no havia existit cap mena de comunicació amb l’Ajuntamenti que l’avantprojecte no recollia les aportacions del procés participatiu. Sauquet es desvinculà públicament de l’avantprojecte que va ser sotmès al preceptiu procediment d’exposició pública.
Certament, l’avantprojecte no estava a l’alçada de la centralitat del Passeig amb un tractament fragmentari i fins i tot incoherent d’aquest espai. Algunes de les propostes del concurs d’idees eren infinitament millors, doncs almenys plantejaven una perspectiva unitària de l’espai en correspondència a la seva importància.
En ple mes d’agost, s’obrí el període d’exposició pública del projecte executiu de la primera fase de les obres del tram que va des de la Plaça de l’Àngel fins al final del Passeig Manresa. Es van presentar cinc al·legants amb notable pes polític i social a la ciutat: ICV, Entesa, la plataforma Promoció del Transport Públic (PTP), l’arquitecte i exregidor d’Urbanisme, Manel Larrosa, i la Fundació Bosch i Cardellarch.
Tanmateix, l’equip de govern decidí que, excepte les al·legacions de la Fundació, rebutjava la resta, 25 en total. Superat aquest tràmit, el 5 d’octubre, aprovava la licitació de les obres que fou objecte de dures crítiques d’Entesa pels suposats entrebancs posats per l’Ajuntament per consultar la documentació.
La destrucció del Centre
Des de l’època de Farrés s’ha procedit a una implacable destrucció de una sèrie d’espais lligats a la memòria sensible, les lieux de mémorie, que diuen els francesos, començant pels Jardinets de la plaça del doctor Robert que, amb el pretext de construir un aparcament, foren reconvertits amb una inhòspita plaça dura amb l’estàtua de Sallarés i Pla al mig i una parada d’autobús al costat. La mateixa malaurada sort va patir la plaça del Gas o els accessos a l’estació de Gràcia dels FGC. Al final de l’era Farrés, el primer teatre i després cine Euterpe, al final La Rambla i uns dels indrets més emblemàtics del casc antic, fou enderrocat per acabar convertit en un solar buit.
En aquest terreny, la política de Bustos es va mantenir en estricta continuïtat amb el seu predecessor. Així ho demostra la remodelació de la plaça de Sant Roc reconvertida en plaça dura amb sortidors, el trist tractament donat a la plaça de l’Imperial i a l’entorn del Mercat Central o amb el pobre projecte per al Passeig. La bella i petita plaça Granados és una de poques excepcions que ha defugit el destí d’aquells agradables espais ombrejats, arrelats a la memòria ciutadana, substituïts implacablement per anònimes i incòmodes places dures.
Els alcaldes Farrés i Bustos s’inscriuen en la llarga i nefasta tradició de les elits locals de menyspreu i destrucció del nostre patrimoni en nom d’una suposada modernitat. Durant el franquisme s’enderrocà el templet modernista. La Casa Duran, sota el mandat de l’alcalde Marcet, es va salvar pel pèls després d’una campanya ciutadana i una de les darreres mesures del consistori franquista fou destruir Los Campos, al capdavall de La Rambla, una pèrdua irreparable per a la ciutat.
Trist resultat
La remodelació del Passeig ha estat una altra de les oportunitats perdudes per redreçar les funcions del Centre històric per al conjunt de la ciutat. El resultat final no pot ser més trist i desangelat, impropi de la qualitat urbanística d’un espai de la seva importància i centralitat. Potser una vaga consciència del nyap perpetrat explica per què a la seva inauguració no va parlar cap representant del govern municipal que s’ha estimat més ocultar la seva incompetència al darrera de les entitats.
El procés de degradació del Centre, sotmès a un forta pressió circulatòria i que ha anat perdent els seus espais emblemàtics, resulta un reflex de la lenta decadència econòmica i cultural d’una ciutat que sembla no saber trobar el seu lloc en les noves geografies de la globalització i en la nova trama metropolitana. També expressa la mediocritat i miopia de les nostres elits econòmiques, polítiques i tècniques que han fet pal·lés la seva incapacitat de resoldre una qüestió de la major importància pel futur de la ciutat.
Comparto buena parte de lo que dice Santamaría. Añadiría que los errores en el tratamiento del centro de Sabadell deben relacionarse con la operación Eix Macia con la que se pretendía crear un nuevo centro (¿qué peso tuvo en esa decisión el BancSabadell?) como sí una ciudad fuera un mero juego de monopoly. El paso del tiempo ha demostrado lo equivocado de dicha operación y la ciudadanía se ha pronunciado por el viejo centro. Es por eso que el Passeig merece un trato respetuoso que hasta ahora no se da como bien apunta Santamaría en su crónica.
Qué fino, Moreno.
La historia del Imperial fue esta. Quitar los cines del centro, y convertir el centro en un barrio dormitorio, con grandes bloques de pisos en las antiguas fábricas. Por la gran via mediante, a un paso de Barcelona y la B30, y a poner los precios del metro cuadrado en plan casi Sant Cugat y, si no los del Eixample, al menos los de Les Corts.
El Cineart estaba sentenciado porque no cumplía ninguna normativa, y al del Cineart se le facilitó la huida al Eix Macià. Los demás cines, aún menos viables, ni contaron en la partida. Y al Imperial, pese a su evidente valor histórico y arquitectónico, ni se les ocurrió tenerlo en cuenta. A Farrés, los suyos y sus sucesores no tuvieron nunca en cuenta nada de eso. La campaña contra el derribo les sorprendió. Primero se la tomaron a broma y, cuando vieron que en Barcelona ICV se escandalizaba por lo que quería hacer Farrés en Sabadell, pues ya Farrés se fue de ICV y se metió en su “desubicación”
La Generalitat se interesó por el Imperial como sede de la Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC). Tomás Pladevall, que encabezó la campaña en favor del Imperial era y es más que un profesor de relieve en la ESCAC. Sabadell tuvo en aquel momento una oportunidad.
En Terrassa, el Ayuntamiento compró un cine, el Catalunya, para poder competir con Sabadell. Ganó la batalla porque ofreció una oferta suculenta (la ciutat de la imatge como proyecto estratégico de ciudad) y porque Farrés no sólo no quiso jugar. Lo boicoteó incluso contra ICV, su partido entonces, que desde el Parlament jugaba la carta del Imperial y Sabadell.
Fermí Ballvé, concejal de cultura en aquel entonces, puede contar como haciendo de palanganero de Farrés, fue a casa de Pere Portabella (histórico del PSUC, ilustre cineasta y defensor del Imperial) para que, por aquello Farrés era Farrés, se aviniera a lo del derribo. En aquella “gestión”, Portabella mandó literalmente escalaras abajo a Ballvé, que después fue incluso un alguien en la Entesa.
El Imperial empezó siendo una moneda de cambio entre Farrés y la familia Turull. Farrés les dijo: Me dais el Vapor Turull, y yo os dejo hacer lo que os de la gana en el Imperial, o sea pisos. El Plan General de Urbanismo que entonces se elaboraba y se aprobó (el Plan Calvet, digno de los anteriores planes franquistas y que después en la época de Bustos se ha venido ejecutando) daba oportunidad a la maniobra.
Y en el Eix Macià, en efecto, Farrés movilizó capitales más o menos vinculados a las familias del Banc Sabadell, entre las cuales la del propio Farrés era una más (Farrés murió siendo consejero de bancos en la órbita del Sabadell. Si lo hubiera dicho en Ca n’Oriac cuando la huelga del metal… ) Los Corominas estaban detrás del edificio de las mútuas, que lleva años absolutamente vació, y los Monrás de amos, más que inversores, en lo del Padock.
Y en estas, lo del Eix Macià fue un fracaso considerable, por no decir estrepitoso. Y bustos se hizo su otro Eix Macià en lo del polígono del Ikea. También fracaso. El Banc Sabadell ya estaba por abandonar Sabadell y llevarse la sede a Sant Cugat. Pero su ex-sede vacía de la Riereta (Plaça Catalunya) se le ha convertido en estas en otro muerto entre tantos de la burbuja. Y lo del polígono del Ikea contribuyó a la caida de la Caixa de Sabadell, inversora fuerte en aquello.
Lo del monopoly es una gran imagen. Primero la casta farresiana y después la bustista, convirtieron Sabadell en casillas de ese juego. Se trataba de convertirlo todo en solares (para edificar y sacar tajada, claro): Los vapores, el Imperial, el Euterpe, los grandes caserones de fabricantes… Y ya puestos a inventarse un monopoly, se pusieron en el tablero lo equivalente a un Paseo de Gracia (allí donde todos pringan y quien lo tiene gana). Fue lo del Eix Macià.
La liaron, huyeron y, también muy del monopoly, no se preocuparon en acabar la partida, y menos en resolverla. Pero dejaron el tablero, o sea un aparato municipal (técnicos y concejales, ahora bustistas), y una ciudad con su ciudadanía, o sea Sabadell y los sabadellenses, con más que un paisaje destruido. También han arruinado la hacienda pública y, como bien dice Santamaría, la vitalidad y virtualidad de la ciudad.
Está claro que los ‘bustianos’ solo saben hacer bien una cosa; Y esta se encuentra pendiente de ser juzgada con el caso Mercurio. Por lo demás hay siguen haciendo como que gobiernan con la ‘única’ idea de darle publicidad a la ‘marioneta de Bustos’ (José Ayuso) para intentar de que no se les acabe el ‘chollo’.
Según parece, algunos políticuchos de la oposición han salido a decir que este no es el proyecto de paseo que se aprobó en un principio. He incluso cuestionan el coste del mismo, y hasta dicen que “donde ha ido a parar el dinero ahorrado en la no colocación de no se que lozas de piedra”. Y hasta se hacen la foto diciendo la ‘porquería’ de paseo que ha quedado. ¡Que en esto ultimo, desde luego que aciertan!
Ahora bien, una vez hecha su propia propaganda, nos gustaría biendolos pidiéndole cuentas a los de Bustos “por ese dinero” que según estos “no saben a donde ha ido a parar”. ¡Claro que esto seria ya pedirles a sus ‘señorías’ que trabajaran un poco por nuestra ciudad! Y eso claro está, da menos votos que hacerse fotos ante la prensa haciendo ver que se preocupan de la ‘chapuzas’ que están haciendo por toda la ciudad estos fenómenos del (PSC).
Por lo que podrimos decir que, entre lo que unos hacen…Y lo que los otros no hacen, las consecuencias de esas malas gestiones las estamos pagando todo el pueblo de Sabadell. Por tanto, solo cabe una cosa: Librarnos de tantos ‘incompetentes’ y de algunos ‘chorizos, es la solución. Y la oportunidad de hacerlo la tenemos a la vuelta de la esquina. En Mayo Elecciones Municipales.
Aunque lo deseable habría sido (con todo lo que han hecho), echarlos antes.
Una vergonya aquest passeig després de 20 anys, fa pena, VERGONYA.