ARTICLE D’OPINIÓ
Núria Aymerich, Directora de Relacions Institucionals de la Fundació per la Indústria i Secretària General del Gremi de Fabricants de Sabadell
L’informe presentat per l’expresident del BCE, Mario Draghi, posa damunt la taula propostes decisives per a enfortir la competitivitat europea, unes recomanacions que subscric plenament.
Segons l’Informe Draghi, cal fomentar decididament la indústria per revertir la greu deslocalització patida en les últimes dècades. Només reactivant amb força el sector manufacturer es crearan novament llocs de treball qualificats i es potenciarà el desenvolupament tecnològic estratègic dins les fronteres europees. Alhora, l’informe emfatitza la necessitat d’impulsar la indústria del coneixement i la innovació com a eixos centrals de la nova competitivitat industrial.
Europa ha de fer una aposta ferma i sense pal·liatius pel sector productiu. La indústria manufacturera tradicional i la indústria del coneixement, en tots els sectors productius com la moda –destacada a la recent Cimera de Granada–, són els elements que veritablement impulsaran el nostre creixement econòmic i social sostenible.
Cal confiar en l’empresari i partir de la confiança en ell perquè pugui liderar aquest impacte transformador que proposa Draghi. No es tracta que es facin malament els processos, simplement cal partir de la confiança en comptes de la desconfiança, i en cas que es produeixin irregularitats, els governs i organismes han d’actuar.
Hem de reforçar i modernitzar l’economia productiva europea, relocalitzant la fabricació a casa nostra, fomentant la transferència de coneixement i la innovació disruptiva, i aplicant-la a l’economia real i productiva. No podem continuar pel camí de la desindustrialització i la deslocalització. Les empreses han de rebre ajudes amb facilitat administrativa i de manera ràpida. I aquestes ajudes han d’orientar-se al que cada empresa necessita realment, no al que els diem des d’un despatx que necessiten. És cert que cal focalitzar-se en els punts clau, però no podem determinar des de fora quina maquinària o inversió concreta ha de fer un empresari.
Les condicions per a rebre ajudes s’han de basar en la simplicitat administrativa, sense entrar en un món conceptual o burocràtic complex.
Hem de recuperar l’orgull industrial i tornar a donar tot el valor que mereix al sector manufacturer renovat, perquè representa el veritable motor de la creació de riquesa, d’ocupació estable i de benestar de les persones a llarg termini.
La ràpida transició cap a una economia puntera del coneixement, la recerca, el desenvolupament i les noves tecnologies ha de ser una prioritat estratègica indiscutible per als governs i el teixit empresarial d’Europa. Només innovant de manera constant i disruptiva, Europa podrà mantenir-se com a potència capdavantera i garantir un creixement sòlid, competitiu i sostenible a llarg termini.
Però la innovació industrial no s’ha de circumscriure només a determinats sectors punters, sinó que ha d’impregnar transversalment tot el teixit productiu i manufacturer. Cal digitalitzar en profunditat els processos, incorporar intel·ligència artificial, robòtica avançada i tecnologies 4.0 per a maximitzar l’eficiència productiva de les nostres fàbriques i plantes.
I cal fer tot aquest ambiciós procés de reindustrialització i transformació innovadora de manera inclusiva i justa, millorant decididament les condicions laborals, la formació i la qualitat de l’ocupació industrial. Més indústria avançada i més innovació han d’anar indissolublement lligats a més i millors llocs de treball qualificats. La nova competitivitat industrial no l’aconseguirem precaritzant, sinó invertint en el capital humà, amb formació constant, reciclatge professional i implementant models productius d’alt valor afegit i alt rendiment.
L’Informe Draghi marca un full de ruta ambiciós, però ineludible, perquè Europa emprengui un autèntic renaixement industrial al segle XXI. Una crida a la mobilització de tots els agents públics i privats per a ressituar la indústria i la manufactura com a veritables eixos vertebradors del nostre model productiu, econòmic i social. Una oportunitat històrica que la UE no es pot permetre deixar escapar.
El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius o també als lectors en general a través de les Cartes dels lectors a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de cada article; iSabadell només la reprodueix.