La família García Pineda és un exemple claríssim de bondat i altruisme. Fa gairebé 40 anys que Ana Pineda va emigrar de Perú cap a Sabadell i, a la maleta, hi va posar una carabassa de Halloween. El que va començar sent una simple decoració de la casa, s’ha acabat convertint en una autèntica performance: tenen més de 100 articles que commemoren aquesta tradició celta repartits pel seu jardí i desenes de curiosos abocats a la tanca matí i tarda. L’esquadró de bruixes, esquelets i aranyes no passa gens desapercebut i els veïns del barri l’esperen any rere any. ‘La Casa de Castellarnau’ ja està oberta al públic i qui vulgui la podrà anar a tafanejar fins passat Tots Sants.
Hi ha una casa a Castellarnau on el jardí és un cementiri ple de tombes, esquelets i figures de la mort i on la façana està repleta de teranyines i aranyes. Halloween ha arribat i aquest n’és un clar identificatiu; molt reconegut a la ciutat i, sobretot, al barri. Fa gairebé 10 anys que la família García Pineda s’encarrega d’aquesta macrodecoració i és així com al llarg del temps ‘La Casa de Castellarnau‘ s’ha convertit en tot un símbol de Tots Sants a Sabadell. Ana Pineda, qui va començar tot això, explica que aquesta no era pas la intenció inicial.
“A la meva mare li encantava muntar coses, sobretot per Nadal, i a mi se’m va quedar aquesta tradició. Una vegada, quan les meves filles eren petites, vaig fer un ninot del terror i, a partir d’aquí, vaig anar posant coses per casa. Però com que vaig veure que als nens també els encantava, ho treia fora. M’agrada que la gent gaudeixi amb mi amb el que m’agrada, valgui la redundància”.
És així com fa gairebé 10 anys que ofereixen aquest espectacle a tothom qui passi pel seu carrer, prop de l’Aparthotel Vallès, de manera totalment gratuïta. De fet, del 2017 al 2019 també van organitzar un túnel del terror a casa seva mateix i Pineda recorda que la cua arribava fins allí i tot: “Van arribar a venir 300 o 400 persones. La cua arribava fins a l’hotel”, detalla Pineda. Enguany encara no té clar si recuperarà aquesta idea, que celebrava el 31 d’octubre, i a principis d’any la casa també era un dubte.
Per emmagatzemar tot això necessiten una desena de caixes i, omplir-ho, no és gens fàcil. Una de les seves filles, Brigitte García, apunta que així com a Estats Units hi ha molta tradició i per això hi ha productes molt especials, aquí tot recau en els tòpics i típics de Halloween:
“No és gens fàcil trobar tot aquest material. Cada cop és més difícil perquè la gent cada cop en compra menys. No es compra, no es ven. Tots els que veiem al mercat ja els tenim o són molt similars. En canvi, quan mirem per Internet veiem coses molt guais“.
A més, cal tenir en compte que la família no es queda cap figura si aquesta no té un significat especial per a ells: “No comprem peces per comprar”, afegeix Pineda. La bruixa del fons del jardí és la seva preferida.
Fusió de tradicions
Tot això és el que es podrà veure de portes enfora a La Casa de Castellarnau fins dimarts 2 de novembre; a dins, però, no hi haurà més carabasses, sinó panellets i castanyes. Quan tot just hauran paït Halloween, ja començaran a preparar el seu plat fort: Nadal. Brigitte García viu aquestes festes amb una gran il·lusió des que és petita i assegura que la decoració nadalenca supera l’actual.
FES-TE SUBSCRIPTOR!
Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.
Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.
Foto portada: La Casa de Castellarnau, aquest dimecres. Autor: David B.