Acte social d’En Comú Podem al centre cívic de Can Rull. El número 2 de la candidatura, Joan Carles Gallego, assegura que cal un tomb a les polítiques del govern català amb el teló de fons de la inversió europea després de la crisi de la Covid-19, que veuen com una oportunitat. Arribaran 140.000 milions a Espanya. A escala social, En Comú Podem aposta per desenvolupar l’estat del benestar més enllà de sanitat, educació i pensions a través de serveis centrats en les famílies, com infància o vellesa.
La diputada al Congrés dels Diputats Aïna Vidal ha demanat “sous dignes” pels “treballs essencials” perquè “és indecent per un país democràtic que no sigui així”. Finalment aposta perquè la Generalitat tingui una clara “política industrial” tot assegurant que el govern català ha estat “inútil” pel que fa a les polítiques laborals.
“La incapacitat de la conselleria de Treball per gestionar la crisi social ha quedat molt clara. No han articulat la Renda Mínima ni coordinar bé un instrument com l’Ingrès Mínim Vital. Han estat incapaços de gestionar les residències i ni han donat comptes al Parlament”, ha assegurat Joan Carles Gallego, número 2 d’En Comú Podem per Barcelona. “Tampoc gestionar els ajuts als autònoms on ha estat com una mena de mercat persa per veure qui arribava primer. Una gestió nefasta”, ha assegurat. “La crisi de la Covid ha destapat els desequilibris i l’actual desgovern”, ha afegit.
L’acte s’ha dut a terme al centre cívic de Can Rull, retransmès per Youtube a causa de les restriccions i la campanya electoral en temps de pandèmia. “El model de treball precari no ens ha servit ni per les persones, pobresa i precarietat, ni a nivell de país”, ha afegit Gallego, recordant que l’atur juvenil és el doble que en la resta de grups d’edat. “El model productiu és molt feble”, diu. Malgrat que ja fa un any que Podemos està al govern asseguren que la reforma laboral s’haurà de “tocar”.
“Portem 10 anys de desgovern per veure qui agafa la pole position dins la batalla independentista sense gestionar els problemes socials i econòmics de Catalunya. La pandèmia ens ha deixat veure tots els problemes que tenim”, ha insistit Gallego, molt crític sempre amb el conseller de Treball, Chakir el Homrani.
“El Govern no ha aprofitat les possibilitats de l’endeutament o augmentar el dèficit i deixar de disposar de 1.500 milions d’euros per fer un escut social com ha fet el govern espanyol per complementar”.
Els candidats de Junts Ramon Tremosa o Joan Canadell representen un “perill públic” perquè “Tremosa diu que la política fiscal de Trump ha estat un motor a Estats Units quan en realitat ha augmentat la precarietat. Ens porten a una política neoliberal. Tres quarts el mateix Joan Canadell, que promet l’Andorra del sud que no sabem que és a partir de treball precari i pistes d’esquí. Tot se sustenta en un paradís fiscal. L’única sortida és intentar a Catalunya el que hem fet a l’estat”. Gallego assegura que hi ha “marge” per retocar alguns impostos. “El govern serà d’esquerres si hi ha En Comú Podem i si no hi és, tirarà a la dreta”, ha afegit.
El fons NextGenerationEU, una oportunitat
L’acte ha comptat amb la participació de Nacho Álvarez, secretari d’estat d’Economia Social i cervell econòmic de Podemos. “Les crisis es poden gestionar de forma diferent de com ho fan les dretes espanyola i catalana. El desplegament dels fons europeus que es posarà en marxa en els propers mesos serà una oportunitat per gestionar la crisi de forma diferent de com es va fer fa una dècada”. Segons Álvarez els fons europeus permeten la “reconstrucció econòmica i social” però també un programa “d’inversions per modernitzar el nostre país” a través d’un horitzó “verd i lila”, és a dir d’economia verda i per la igualtat de gènere. Álvarez espera un “govern de coalició d’esquerres” a Catalunya després del 14-F per posar “punt i final a la inacció que existeix des de fa temps a Catalunya”. “En Comú Podem és l’única garantia de posar les persones al centre de les decisions polítiques”, ha insistit.
L’eurodiputat verd Ernest Urtasun ha assegurat que els fons europeus donen una sortida “diferent” a la crisi: “de l’austeritat embogida a la inversió i l’endeutament compartit, una cosa molt diferent a la del 2010”. A més de l’economia verda s’ha afegit un “component social” i també veu a les administracions locals. “La Generalitat ha arribat tard al debat i de forma poc seriosa perquè ERC vota en contra però presenta només amb el seu candidat els 27 projectes de la mà de grans empreses i per poder fer campanya. Hauríem de ser més seriosos tots plegats”, ha assegurat. “Al pla català li falta treball i espero que la propera majoria de govern faci aquest pla més ambiciós”, ha finalitzat. En aquest sentit, Gallego ha afegit que troba a faltar la veu de les pimes i la cooperació entre comunitats autònomes (Catalunya i País Valencià o Catalunya i Aragó) en la proposta catalana pels fons europeus. “Cal un lideratge més actiu del govern”, diu Gallego.
L’atenció a la infància i la gent gran
La sociòloga Marina Subirats ha afegit que l’estat de benestar ha de resoldre també la conciliació, ja que les dones, especialment les que tenen entre 30 i 55 anys, estan més que sobrecarregades de feina, més encara durant el confinament i amb el teletreball. “El futur govern també haurà de resoldre això”, ha assegurat, assegurant que cal millorar l’atenció a la infància amb una xarxa universal d’escoles bressol. També l’atenció a la dependència: “la gent gran no té una vida adequada; ja s’ha vist el que ha passat a les residències”. Finalment reduir la jornada laboral setmanal però no concentrada en quatre dies. “Cada cop que hi ha un govern de drets les dones retrocedim i es pot demostrar”, ha finalitzat la sociòloga.
Finalment, l’economista Vicenç Navarro ha destacat que la despesa pública social a Catalunya és de les més baixes d’Espanya mentre que hi ha una gran dicotomia entre educació o sanitat pública i privada o concertada. Tot plegat Catalunya és una de les zones d’Espanya amb major desigualtat social, que ell associa clarament a haver tingut governs de dretes durant tants anys. “El pujolisme i Ciutadans tenen la mateixa ideologia econòmica”, ha afegit. Tot això ha tingut conseqüències sanitàries i econòmiques en la pandèmia, insisteix. “És fonamental un canvi per considerar els serveis públics com essencials”, argumenta.