
L’artista català d’abast internacional Juan Magán, conegut com el rei de l’electrollatí, serà el cap de cartell de la Festa Major, que preveu unes 300 activitats i el programa de la qual s’ha presentat aquesta tarda en un acte al Teatre Principal. Els Catarres, Figa Flawas, OBK, Ladilla Rusa o Joana Serrat completen l’oferta musical d’una festa que aquest any arribarà tard, del 6 al 9 de de setembre, i amb les Barraques fora de l’Eix Macià per primer cop en vuit anys.
Els concerts són els esdeveniments que generen més expectació, donat que l’esquelet del gruix de la Festa Major és arxiconegut. En aquesta ocasió, no hi haurà concert de vigília la nit de dijous. Un cop inaugurada la festa, el concert de divendres a l’Eix Macià estarà protagonitzat per OBK, que va viure la seva etapa daurada a principis dels anys 90 introduint l’electrònica i els sintetitzadors al pop espanyol. Van tenir una segona joventut als anys 2000. Els barcelonins van actuar a l’amfiteatre durant la Festa Major de l’any 2003. Fa 21 primaveres. Després del concert d’OBK divendres, serà el torn del Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac cap a la mitjanit. El show de Flaixbac, amb el sabadellenc Germán Ramírez ‘El gran Germán’ al capdavant, sempre funciona.
La nit de dissabte arrencarà amb el badaloní nacionalitzat dominicà Juan Magán, el rei del reggaeton. El fundador de l’electrollatí amb Bailando por ahí. Un estil després seguit per Jennifer López, Enrique Iglesias o Shakira. Durant molts anys, Magán ha estat l’artista més escoltat a Spotify a Espanya.
Un artista internacional. Indiscutible cap de cartell de la Festa Major per convertir l’avinguda Francesc Macià en un Manisero a gran escala com va fer al Roser de maig de Cerdanyola fa menys de dos mesos. Després de Magán, torn per als Ladilla Rusa, que tocaran de nou a Sabadell (Festa Major a l’Estruch l’any 2019, i Embassa’t 2022). Acabarà l’electrònic de DJ Maadraaasso, tot un clàssic.
Canvi de registre diumenge, amb un doblet potent de música en català. Els Catarres tornen de nou a Sabadell. Hi han actuat tres cops de franc: Festa Major 2013, Festa Major 2015 i Observa 2022. A continuació tocaran els Figa Flawas. 17.000 persones els han vist a la Festa Major de Terrassa. Per tancar l’electrònica de DJ Trapella. Com és habitual en els darrers anys, els Hotel Cochambre faran el concert de cloenda després del castell de focs.
A banda de les actuacions a l’Eix Macià, n’hi haurà d’altres. Per exemple, Xiula actuarà a l’Estruch, com també la Simfònica del Vallès. A la plaça Sant Roc hi actuarà Joana Serrat divendres a la nit, la Banda de Música dissabte, els D’Kantaka diumenge i dilluns serà el torn del Concert de Corals.
Cop de rock, a l’espectacle inaugural
A falta de conèixer qui farà el pregó, l’Ajuntament ha avançat que l’espectacle inaugural de la Festa Major, tot just després del pregó, anirà a càrrec del Teatre Sant Vicenç, qui adaptarà la seva exitosa Cop de rock per a l’ocasió.
Les Barraques deixen l’Eix Macià
Com se sap des de fa setmanes, la Comissió de Festes Populars de Sabadell, que organitza les Barraques, ha decidit deixar l’Eix Macià. L’Ajuntament autoritzarà la festa alternativa a Emprius (Covadonga). Queda pendent que es presenti el programa de les Barraques
Una quinzena d’espais
Sense les Barraques doncs, a l’Eix Macià es faran els concerts del programa oficial i també hi haurà la fira d’atraccions. En total hi haurà una quinzena d’ubicacions. La fideuà es farà com sempre al parc de Catalunya. La plaça de l’Argub acollirà el Festival de Cultura Urbana.
A la plaça Sant Roc es farà el pregó, activitats de cultura popular i tradicional, la jornada castellera o concerts de mig format. La mostra de teatre Enlaire es tornarà a ubicar a la plaça de Frederic Mompou. El SAM Fest i el SAM Fest Electrònic es farà a la plaça de La Creu Alta, com altres activitats culturals. L’envellat s’ubicarà a la plaça del Gas. La plaça Vallès, com sempre, serà l’escenari dels balls regionals o la Nit d’Havaneres. I a la plaça de les Dones del Tèxtil, les ballades de sardanes. A l’Estruch hi haurà circ i activitats infantils. El casal Pere Quart, la Casa Duran, el Museu d’Art o el Museu d’Art tindran diverses exposicions.
Més mocadors?
L’Ajuntament distribuirà mocadors amb l’escut de Sabadell com a element simbòlic de la Festa Major i també polseres identificatives per a infants. L’any passat el consistori es va comprometre a ampliar el nombre de mocadors fins a 20.000 a petició d’ERC, ja que cada any s’esgoten amb gran rapidesa. En l’atenció a mitjans, Farrés ha confirmat que es posaran 20.000 mocadors a disposició de la ciutadania, a través dels centres cívics, el 010 o la Casa Duran.
Cultura popular i tradicional
La cultura popular i tradicional catalana té gran protagonisme al programa, com és habitual. La cercavila de Festa Major es farà dissabte a la tarda, diumenge al migdia es farà la jornada castellera i diumenge a la tarda es consolida la cercavila gegantera, que ja no es fa dilluns.
D’altra banda, el Seguici de Festa Major, tant d’inici com de cloenda, segueix guanyant protagonisme. Qui li agradi la crítica social sap, com sempre, que els Versots de Festa Major del Ball de Diables seran dissabte a les 20 hores.
Esport
A nivell esportiu, hi ha continuïtat. La cursa popular consolida el canvi de l’any passat, amb dues úniques modalitats de cinc i 10 quilòmetres, més tres categories en la cursa infantil, sortint des del pavelló de Sol i Padrís. La mitja marató és història.
Pel que fa a la pedalada s’amplia de nou la distància, fins els 7,3 quilòmetres. Es preveu que uns 300 jugadors de bàsquet ocupin l’exterior de Fira Sabadell en el Bàsquet 3×3 dissabte. 27 entitats esportives programen una quarantena d’activitats en total.
Exposicions
La principal exposició de la Festa Major va lligada a la biennal europea Manifesta, que se celebra a la Gran Barcelona aquest any, i de la que Sabadell n’és subseu. La mostra Gris Plom. Arts visuals a Sabadell 1960-2024 es podrà veure al Museu d’Art, l’Estruch i Belles Arts.
Accessibilitat
L’Ajuntament destaca que tots els espais seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. La fira d’atraccions tindrà horari sense llums ni so i el Seguici de cloenda de la Festa Major tindrà un tram sense impacte sonor per a persones amb hipersensibilitat sensorial. En algunes activitats, com al pregó o la cercavila de Festa Major, hi haurà traducció en llengua de signes.
Moure’s
A nivell de transports, hi haurà dues línies gratuïtes especials de la TUS, la N1 i la N4, per creuar la ciutat de nord a sud i d’est a oest. Els FGC funcionaran tota la nit entre Sabadell i Barcelona amb un tren per hora i sentit. També s’ampliarà l’horai de les línies B1 i B2 de bus interurbà, i circulen els busos nocturns interurbans N61, N64 i N65.
Presentat el cartell de la Festa Major
Tots junts per una festa major al cub, de Míriam Rull Aristeo, ha estat el cartell guanyador del concurs organitzat per la TUS en aquesta edició.
300 activitats
En total, la Festa Major comptarà amb unes 300 activitats gràcies a la tasca d’un centenar d’entitats i col·lectius de la ciutat. D’altra banda, hi ha una quinzena de col·laboradors i patrocinadors principals. El pressupost de la Festa Major, segons ha assegurat Farrés, supera els 700.000 euros.
Foto portada: concert dels Figa Flawas, a la Festa Major de Terrassa 2024. Autor: Marcel Marsal / Món Terrassa.