Exposició Espai Cultura

Dues exposicions reivindiquen el sector tèxtil a l’Espai Cultura

  • S’estrena a Catalunya la mostra Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat.

  • L’equipament cultural recupera els testimonis de  Les veus del tèxtil fins el novembre.

L’Espai Cultura, al carrer d’en Font, reivindica el sector tèxtil des d’aquest dijous, a qui destina fins el novembre dues exposicions ben diferents però amb un fil conductor. Per un costat, Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat, que s’exposa per primer cop a Espanya. Per altra banda, Les veus del tèxtil, que recupera el treball exposat fa uns anys a la Fundació Bosch i Cardellach.

Les dues mostres i la seva localització tenen un element comú: Salvador Soley, teòric tèxtil, format a l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis, i últim president de Caixa Sabadell, que ha coordinat l’endreça dels teixits de l’antic Egipte propietat de l’Abadia de Montserrat, ha procurat estrenar la mostra a Sabadell abans que a cap altre municipi i ha pensat en vincular-la amb la feina feta fa uns anys pel Gremi de Fabricants a Les veus del tèxtil. El resultat són dues exposicions, diferents però complementàries, que ocupen les principals sales de l’Espai Cultura des d’aquest dijous. A la inauguració es preveu l’assistència del Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

Soley, aquest dimarts. Autor: David B.
Soley, aquest dimarts. Autor: David B.

Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat exposa teixits d’entre els segles III abans de Crist i XII després de Crist comprats a Egipte l’any 1954 pel doctor Roca Puig, qui hi viatjava per traduir la Bíblia al català directament des del grec i l’hebreu. Roca estudiava els papirs però comprava teles de l’Antic Egipte per tenir un reflex de la moda i els costums de l’època. Va llegar el material a l’Abadia de Montserrat. Salvador Soley n’ha coordinat l’endreça, una feina a temps parcial durant cinc anys.

Per altra banda, Les veus del tèxtil recupera i preserva part de la memòria oral dels treballadors, fabricants i comerciants que van fer del tèxtil la principal forma de vida de Sabadell durant un segle i mig. Una feina que ja es va exposar a la Fundació Bosch i Cardellach, però que ara es recupera, lleugerament ampliada, a l’Espai Cultura. S’exposen desenes de fotografies, mostres de productes i un documental comissariats per Àngels Casanovas, qui assegura que “se’ns estaven morint les veus del tèxtil i calia donar-los la veu”. La mostra es presenta com una forma de preservar el passat industrial de Sabadell.

Fins el 27 de novembre

Les dues exposicions romandran a l’Espai Cultura fins el dia 27 de novembre. A més, s’hi faran activitats paral·leles, com conferències, visites comentades i tallers familiars. La Fundació Antiga Caixa Sabadell, propietària de l’Espai Cultura (que ocupa l’edifici de l’antiga Escola Industrial d’Arts i Oficis que tants tècnics tèxtils va formar) vol amb les dues exposicions resituar Sabadell al mapa reivindicant-la com una ciutat compromesa amb la recerca històrica.

Foto portada: Presentació de les exposicions, aquest dimarts. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats