Foto portada. un moment del muntatge 'Negra sobre punt blanc'. Autor: F.C / cedida.

‘Negra sobre punt blanc’, la nova proposta de Tres Homes Grossos

La multipremiada companyia Tres Homes Grossos segueix demostrant ser una de les més prolífiques de la ciutat. Aquest cap de setmana (1 i 2 de juny) presenten la seva nova obra, Negra sobre punt blanc, al casal Pere Quart (Rambla, 69), a les 19h, emmarcada en el cicle Cebaescènic, i amb entrades exhaurides per ambdues funcions. 

Molts coneixeran Tres Homes Grossos per les seves propostes de microteatre, però també s’endinsen ocasionalment en el teatre de format més llarg, i aquest és es el cas de la seva nova estrena, que té una durada de dues hores, sense mitja part, però que per la seva intensitat s’escolen com un sospir. Sota la direcció de Gabi Ruiz – ànima mater de l’espai L’Alcavot a Castellar del Vallès, on els que a Sabadell s’hagin quedat sense entrada o vulguin repetir, podran veure aquest mateix muntatge els propers 5 i 7 de juliol-, sis actors, la majoria habituals de la companyia -Sílvia Leiva, Sergi Gil, Josep Fontan, Jordi Martínez, Jordi Cantó i Lluís Saus-, i les veus en off, entre d’altres, de Josep Maria Roviralta, escenifiquen un text original de Francesc Cutchet, que va ser guardonat amb el premi de teatre de la Fundació Miquel Martí i Pol 2022, un guardó que s’afegeix a una molt llarga llista de reconeixements obtinguts per l’autor amb moltes de les seves creacions.

L’obra parteix d’un fet real, la visita del cap de la Gestapo Heinrich Himmler a Barcelona l’any 1940, exactament el mateix dia, dimecres 23 d’octubre, que Hitler i Franco es trobaven a Hendaia. Famosa, per inversemblant però malgrat tot certa, fou l’òbviament infructuosa visita que Himmler va fer al Monestir de Montserrat, ja que albergava la teoria que el Sant Grial era ocult allà. A Negra sobre punt blanc, Cutchet barreja fets comprovats d’aquesta estada a la Ciutat Comtal amb altres d’especulatius, per crear una història quasi cinematogràfica que barreja customisme i intriga. El desencadenant, el robatori d’uns documents de l’alt càrrec nazi durant la seva estada a l’hotel Ritz, és ben certa. La cartera mai no ha estat trobada, i Cutchet ho aprofita per elaborar una hipòtesi sobre l’autoria del furt, el contingut dels documents i el destí de l’objecte en qüestió. Així, l’autor inventa els preparatius del robatori i les seves motivacions per entreteixir diverses subtrames que mantindran l’espectador enganxat a la cadira. Tot i la presència de Himmler, Cutchet passa quasi anecdòticament per la segona guerra mundial i el nazisme. El protagonisme se l’endú la guerra civil espanyola i la postguerra. La parella protagonista són el prototip de les famílies perdedores de la contesa, mentre els antagonistes ho són del bàndol guanyador. L’odi fraticida, la misèria econòmica, i els secrets de família enterrats són segurament extrapolables a moltes històries reals de 1940.

Final de l’obra. Autor: cedida.

Teatralment, destaca el potentíssim text, la direcció rigorosa, la magnífica caracterització de Lluís Saus com a Himmler, i algunes interpretacions impecables, tot i algun moment de nervis típic de les estrenes. L’únic però, uns freqüents canvis d’escenografia que en algun moment resulten perjudicials pel clímax de tensió. 

Cebaescènic

Un muntatge altament recomanable pels amants de la història i els thrillers. Pel que fa a la vessant de microteatre, Tres homes grossos estan ja preparant la mostra 2024, que tindrà lloc els propers 8 i 9 de novembre. Per la seva banda, Cebaescènic continuarà el proper cap de setmana amb els monòlegs còmics de Papariures i el muntatge Intocables de la companyia La Cadena. 

Foto portada. un moment del muntatge Negra sobre punt blanc. Autor: F.C / cedida.

Els comentaris estan tancats