Fa uns mesos, la peça Ho sé tot, escrita per Francesc Cutchet -per cert, guanyador en diverses ocasions del concurs de Microrelats iSabadell- es va erigir com la triomfadora al certamen de Microteatre de Calaf 2023, un triomf que tampoc li venia de nou ja que no era el primer cop que guanyava aquest certamen. Ara aquest text, en la seva versió ampliada de quaranta-cinc minuts de durada, es pot veure representat al Casal Pere Quart en dues sessions -divendres 15 i dissabte 16 de setembre, a les 19.30 hores–. Per a la primera funció, les entrades es van exhaurir dies abans de l’estrena tot i coincidir amb un “peix gros” de la cartellera, el darrer muntatge de Jordi Galceran que es representava a uns metres de distància, al Teatre Municipal La Faràndula.
“Ho sé tot”. Aquestes tres paraules són les úniques que consten en una carta que rep la Su. Què és el que sap el remitent? I com afecta això a la seva relació de parella? Un text “marca de la casa” Cutchet, amb girs de guió, i sobretot intriga i misteri, no exempts d’humor negre. I és que, com afirma l’autor, “sovint, l’origen de tot mal comença amb una mentida”.
El muntatge ha suposat el debut de l’actriu Lídia Coll com a directora. Al repartiment, Xajo Gorina i M. Antònia Vidal –que paral·lelament té en marxa una altra peça del Tres Homes Grossos, Swimsmoke, on hi actua amb la seva germana Anna, l’actual presidenta de la Joventut de la Faràndula– i la col·laboració d’Oriol Cruz, l’humorista sabadellenc conegut per les seves imitacions radiofòniques i televisives. Albert Pau s’ha encarregat del suport tècnic i Toni Díaz del disseny gràfic. El disseny de vestuari ha anat a càrrec d’Elisabeth Queró, mentre que Pedro de la Prada ha composat la música original, salpebrada amb grans èxits de Keane, Rosalía, Amy Winehouse o Kansas entre d’altres. El muntatge té un disseny ideal per fer gires i concursos adaptant-se a qualsevol espai, ja que consta d’una escenografia molt bàsica i minimalista, totalment blanca, que representa la sala d’estar de la parella protagonista. En el temps de representació veiem passar diverses setmanes de la vida dels protagonistes, i el seu deteriorament físic i emocional. Especialment emotiu el monòleg de l’actriu, que per primer cop interpreta un personatge de caire dramàtic i se’n surt amb molt bona nota.
La directora de l’espectacle ens explica que quan Francesc Cutchet li va proposar dirigir-lo, no va dubtar en acceptar. “L’expertesa dels actors i el coneixement de l’obra prèvia de Cutchet em van fer dir que sí a ulls clucs”. Coll remarca la química escènica entre els dos actors -ja havien treballat junts en molts altres projectes- i destaca la feina feta en la direcció de personatges, per esprémer al màxim les emocions i interpel·lar el públic. Què faríem nosaltres en aquesta situació? Realment coneixem les persones amb les que convivim? Quins secrets amaguem? Moltes preguntes per reflexionar, com ha quedat palès en el col·loqui postfunció, que també té lloc després de la funció de dissabte.
Els fans de la companyia estan d’enhorabona ja que la tardor els portarà diverses vegades sobre els escenaris. La primera, el proper 6 d’octubre a la seu de la UES (c. Salut, 14) amb l’obra Swimsmoke, l’estrena d’un nou text de Cutchet, Aigua deshidratats, el 8 d’octubre al Casal Pere Quart -en aquest cas representat per la companyia La Diversa, de Calaf- i els 3 i 4 de novembre amb la ja tradicional –serà la sisena edició- Mostra de Teatre Breu de Sabadell, enguany al Casal Pere Quart. I per posar la cirereta al pastís, Tres Homes Grossos ha fet públic que estan treballant en la versió cinematogràfica d’Ho sé tot.