15 coses que no sabies de Nani Valero (Crida)

L’educadora social i treballadora municipal Nani Valero, portaveu municipal de la Crida des de l’any 2019, es presenta per primer cop com a cap de llista dels anticapitalistes. Valero va ser la número 2 de Maties Serracant l’any 2019. Ara lidera una llista que reivindica sobretot el treball d’equip i els lideratges compartits. 

Aquest és un perfil personal i polític de Valero. Una de les candidates a l’alcaldia que debuta com a cap de llista.

1. Nani Valero va néixer el 11 d’abril de 1969 a Sabadell. Té, per tant, 54 anys.

2. Els seus pares vivien al carrer Balaguer, a Ca n’Oriac. Els seus avis paterns va arribar a Sabadell procedents de Múrcia. La família materna viu a Lleida.

3. El seu pare era mecànic. Va ser encarregat de l’empresa SARSA. Havia fet programes a Ràdio Sabadell EAJ-20 per ajudar la gent a tenir el cotxe a punt. “Era un d’aquells mecànics que posava l’orella i sabia què li passava al cotxe. La meva mare era una de les dones del tèxtil”, recorda Valero. Manxega, que va arribar de nena a Sabadell i amb 11 anys va començar a treballar per a diversos drapaires. Era passadora. “Per mi el so dels telers és musical. Em transporta a la meva infància i si els sento en algun lloc encara m’hi quedo”, diu.

4. De petita van canviar de casa. La primera manifestació a la que va assistir va ser per reivindicar la cobertura de l’antiga Riereta, ara Ronda Ponent, llavors una claveguera a cel obert: “ens entraven rates als pisos. Jo devia tenir cinc o sis anys i vaig anar disfressada de rateta”.

5. Va començar a estudiar al Miquel Carreras, a Ca n’Oriac. Després va anar a les Carmelites. Va fer el BUP i el COU al Ferran Casablancas.

6. És la petita de tres germans. El mitjà va morir en un accident de trànsit a la carretera de Castellar fa més de 20 anys. Ella en tenia 14. “Estava casat, tenia dues nenes i juntament amb la incapacitació del pare ens va marcar molt. Et fa viure el dia a dia: no puc marxar de casa sense dir adéu i fer petons a la meva família perquè hi ha coses que no depenen de tu”.

7. Va començar Psicologia a la UAB però només va estudiar dos anys i ho va deixar per feina. “Em penedeixo d’allò i després ho vaig reconvertir gràcies a la UOC i vaig convalidar assignatures, vaig reprendre Psicologia però no em va convèncer del tot i vaig inclinar-me cap a l’Educació Social”, diu.

8. Té dos fills. Els dos homes.

9. L’educació social és la seva professió. De petita mai va anar a l’esplai però de jove s’hi va acostar i “em va canviar la vida”. Va estar molts anys treballant al Baix Llobregat. Va gestionar els casals d’estiu d’Esplugues, després va passar a jornada completa a l’Hospitalet del Llobregat. “La meva descoberta és que el lleure no només era temps lliure sinó que podia ser una professió. Va ser una revelació per mi”, reconeix. “No sabria dir quantes colònies o campaments porto a les esquenes però conec Catalunya per les seves cases de colònies”. Va estar més de 15 anys a l’Hospitalet fent aquelles funcions.

10. “Ser educadora social ja és mostra d’un compromís social. El motor de canvi de la societat ha de venir pels joves i els infants”. Aquí està la llavor del seu compromís: “ho he viscut a casa. El meu pare va estar a la Vaga del metall de 1976. El compromís se’t fica a la sang”. Abans d’estar a la Crida, simpatitzava amb l’Entesa per Sabadell.

11. L’any 2008 entra com a funcionària a l’ajuntament de Sabadell. Primer a Nova Ciutadania: “conèixer tot aquest món a la meva ciutat em fa sentir privilegiada i el tema m’apassiona”, diu. Després a Drets Civils com a tècnica. L’any 2019 va deixar el seu lloc de feina a l’administració municipal per ser regidora a l’oposició.

12. Va ser la número 2 a les llistes de la Crida i des de mitjans de juny ha estat la portaveu municipal del grup anticapitalista. “A vegades se’ns titlla que representem a un sector determinat. Si he d’aportar alguna cosa és una mirada més diversa. Sóc una persona conciliadora i estic en aprenentatge constant. La veritat, però, és que estic a P3 de política local”, deia l’any 2019.

13. Des de fa un parell d’anys viu a Can Puiggener.

14. És sòcia d’Òmnium Cultural. Té vincles amb La Llar del Vent, a la Concòrdia, és fundadora de l’esplai La Masia i també és membre dels Gegants del Rodal. Sobretot està molt vinculada a les Bruixes del Nord: “quan toques la primera carretilla ja estàs atrapada. Les Bruixes són un espai d’empoderament de les dones que sovint no es té en compte. El foc va molt més enllà de la cultura popular. Estem molt orgulloses de ser un espai entre generacions, des de canalla fins a gent de 78 anys. Som com una família. Un cop ets bruixa ja ho ets per sempre és un dels nostres lemes”.

15. Té perfil a Twitter (@lluna_nana). L’any 2019 tenia pocs seguidors: 420 seguidors a l’agost. Quatre anys després, en té un miler. “M’agradaria estar més activa”, diu. Fuig de la batussa. Li agrada perquè “m’arriba molta informació per estar al dia”.

[Nota de la redacció: el perfil biogràfic de Nani Valero es va publicar originalment el mes de maig d’agost de l’any 2019. S’ha actualitzat breument per a la campanya electoral del 28 de maig de 2023]

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Els comentaris estan tancats