La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, valora positivament l’estat del projecte Convivència, Diversitat i Enfortiment Social (CODIS), el qual considera com a exemple a seguir per millorar la cohesió social a Sabadell. Gràcies al projecte s’han pogut detectar problemàtiques que afecten el districte 3, com són la bretxa digital i la soledat de les persones grans, en les que es treballarà per resoldre-les.
El projecte Convivència, Diversitat i Enfortiment Social (CODIS) va ser creat el 2017, impulsat per la Fundcació Main, l’Associació Esportiva Can Deu i l’Ajuntament de Sabadell, amb l’objectiu de detectar les problemàtiques que afecten el districte 3 de la ciutat, als barris de Ca n’Oriac, Torreguitart, Torrent del Capellà, La Plana del Pintor, Sant Julià, La Roureda, Can Deu i el Rodal de Sant Julià. En concret, la preocupació principal que va originar el projecte van ser els conflictes veïnals a l’espai públic.
Després dels seus primers quatre anys d’existència, Morell considera que CODIS s’ha convertit en un exemple a seguir a altres territoris de la ciutat per potenciar la cohesió social i implicar a la gent en la solució de problemàtiques dels barris. De CODIS la tinenta d’alcaldessa destaca el lideratge compartit entre el consistori i les entitats per treballar conjuntament i impulsar accions que millorin la convivència.
“En aquests quatre anys gairebé més de 600 persones han participat en les activitats que han portat a terme un total de 23 entitats i nou escoles. Això és positiu i enriquidor. Ara es tracta d’anar fent passes endavant, aprofitant que treballem de manera conjunta Ajuntament i entitats, perquè es consolidi molt més el projecte CODIS i sigui un referent a la ciutat”, explica Morell.
Entre els serveis que el projecte ha creat, la Tècnica d’Intervenció Comunitària del Projecte CODIS de la Fundació Main, Júlia Ventura, destaca la creació de la Taula de Projectes Socials, que ha permès detectar les problemàtiques que afecten el territori i oferir possibles solucions davant les mateixes.
Arran la pandèmia de la Covid-19, però, Ventura assegura que en l’actualitat el projecte CODIS s’està replantejant, per tal de resoldre els nous reptes que afecten el veïnat. Aquests són, principalment, la bretxa digital, la soledat de la gent gran, el foment de la participació ciutadana del col·lectiu jove i les problemàtiques de convivència.
“A nivell de bretxa digital, estem veient quines actuacions es poden fer per apropar les noves tecnologies a la gent gran. Per exemple, hem proposat que sigui la gent jove la que expliqui a les persones grans com s’utilitzen els dispositius. En l’àmbit de la soledat, engeguem ara un projecte als casals d’estiu en què les persones en situació de soledat no desitjada acudeixen a aquests espais i comparteixen receptes de diferents orígens gastronòmics i així el jovent aprèn a cuinar”, exposa Ventura.
També ha valorat positivament l’estat del projecte la directora socioeducativa de l’Associació Esportiva Can Deu, Merche Luque, qui considera que CODIS ha esdevingut un impuls molt important per treballar la cohesió social al nord de la ciutat.
Foto portada: Marta Morell, acompanyada de membres de la Fundació Main i l’Associació Esportiva Can Deu, presenta l’estat del projecte CODIS. Autor: Ana. M