El grup impulsor de RadiOna a Sabadell

A l’IES Arraona hi ha cantera de ràdio amb RadiOna

  • Alumnes de l’institut entrevisten Artur Mas, José Montilla, Ernest Maragall o Manuel Bustos, entre altres.

  • “Els polítics són més humans quan te’ls troben de prop”, assseguren els radiofonistes.

L’IES Arraona, al nord de la ciutat, compta des de fa dos cursos amb una experiència voluntària que els hi està donant grans fruits. Sorgida de la idea d’un professor, han creat una ràdio. Tot i que primer van tractar amb magazine radiofònic amb l’activitat de l’institut, ràpid van fer el salt a l’entrevista. I els fruits han estat molt bons.

Fa unes setmanes, el president de la Generalitat, Artur Mas, visitava Sabadell per cloure un cicle sobre el futur de la indústria que havia organitzat la Fundació del Gremi de Fabricants. Aquell mateix dia, la presidenta argentina anunciava l’expropiació de la filial argentina de Repsol, YPF, i els periodistes van haver de batallar dur per aconseguir una valoració del president sobre aquest fet. Finalment, i a l’acabar la conferència, va atendre la premsa amb preses.

Unes dues hores abans, però envoltat de secretisme, un grup d’estudiants de l’IES Arraona de Sabadell van disposar del Molt Honorable per preguntar-li el que van voler. Més de 20 minuts d’entrevista.

Com s’arriba al president per part d’un grup d’estudiants de primer de batxillerat? Amb molta insistència, molts correus electrònics i sent molt pesat durant un any i mig”, assegura Robert Escusa, un dels impulsors de RadiOna, el projecte de ràdio de l’IES Arraona (Ca n’Oriac). Van estar molt temps insistint, però finalment van aconseguir seure la principal institució del país als seus micros, situats al primer pis de l’institut.

Però no només Artur Mas, l’entrevista del qual va estar rodejada de màxim secretisme. Des que el regidor d’Espai Públic, Paco Bustos, va iniciar les entrevistes polítiques hi han passat molts i de molt alta volada. L’alcalde, Manuel Bustos, el diputat i expresident del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, l’exconseller d’Educació, Ernest Maragall, i l’expresident de la Generalitat, José Montilla, entre altres. Per entrevistar Jordi Pujol van desplaçar-se a la seva oficina.

“Al Robert li agradaria ser polític i a mi m’agradaria ser periodista; per això vam començar”, diu Àlex Cabrera, que recorda que al principi es posaven molt nerviosos. Però la tercera entrevista ja va ser Montilla. “En aquell moment va venir molta gent, només feia dos mesos que havia deixat de ser president”, recorda Robert. “Hi havia molts periodistes i expectació”. diu Jordi Amezcua, un altre dels membres de la ràdio.

Quina imatge es porten de la política? “Són més propers del que sembla”, diuen. “El que menys bona impressió em va donar va ser Montilla”, diu un, “és que és com és”, diu l’altre. “En canvi, el Mas va contestar tot el que vam preguntar”, diuen. De Pujol recorden que no va voler respondre un parell de preguntes.

De Josep Carreras a Jimmy Jump

També han parlat amb Els Catarres, el tenor Josep Carreras, l’economista, professor i referent del moviment 15-M Arcadi Oliveres o el cantant sorgit d’Operación Triunfo Guille Barea.

De tots han après alguna cosa, i ara se senten molt més segurs i amb millor vocabulari que abans. També han après “protocol”, com diu Escusa, que recorda “la bronca que em va fer Jordi Pujol perquè li parlàvem de tu”. Un company assegura que minuts abans de d’una entrevista els va caure tota l’aigua a la taula dels micros i van haver d’improvisar molt.

“El millor és veure com van avançant i es van professionalitzant”, diu el professor i ideòleg del projecte, Lluis Pascual. RadiOna és una bona pedrera de ràdio. De fet, dos dels seus membres ja col·laboren amb l’emissora municipal de la ciutat, i altres dos amb l’emissora del barri de Can Deu. L’experiència és tan bona que per l’any vinent ja hi ha dos grups més disposats a continuar el projecte. De moment, els impulsors acumulen cartes de reconeixement del palau de la Zarzuela i de la Moncloa (“de Rajoy i de Zapatero”, diuen”).

“A base d’insistir es poden aprendre moltes coses”

“He après que a base d’insistir es poden aprendre moltes coses”, diu Robert Escusa. L’Omar Montero ha après a templar els nervis. “Ha vingut Artur Mas i estàvem nerviosos però no tant com al principi”, diu. Jordi Amezcua ara sap mantenir-se en proporció al personatge que té al davant. “No és el mateix Guille Barea que Montilla”, assegura. “Hem de donar bona imatge i que es portin un bon record que diguin ‘vaig estar allà i recordo aquells xavals, aquell saber estar”, diu l’Àlex Cabrera.

Quins són els propers reptes? Segons Escusa, ja fa mesos que envien correus electrònics per tenir la socialista i exministra Carme Chacón i la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, a la ràdio. Però també Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrès, o Pere Navarro, nou primer secretari del PSC.

Els comentaris estan tancats