Aquest Sant Jordi les floristeries han tornat a estar plenes de gom a gom i les paradetes de roses ambienten els carrers des del dimecres. És la primera Diada desconfinada, però la pandèmia obliga a limitar els aforaments dels establiments i, en conseqüència, els clients esperen el seu torn a l’exterior (amb mascareta i respectant, més o menys, les distàncies). Tothom avalua positivament el Sant Jordi 2021, però les carpes del Passeig, de la plaça Doctor Robert o del Mercat Central s’han trobat a faltar.
No hi ha cap floristeria sense una cua d’almenys 15 minuts. Les roses de Carlota Segalà atreuen tantes persones com la mel a les abelles: és la una del migdia i fa gairebé mitja hora que una vintena d’homes i dones fan cua a banda i banda de la paradeta que hi ha al cor de la ciutat. Mentre els clients esperen, les propietàries preparen paperines a tot drap. Però a banda de les botigues especialitzades en flors, també hi ha comerços que aprofiten l’avinentesa de la Diada per fer una mica més de caixa. L’Esteve López és un veí que ha viscut molts 23 d’abril a Sabadell, però mai li havia resultat tan difícil comprar una rosa.
“He comprat quatre roses al ‘xino’ que hi ha al costat de la Renfe. La gràcia d’avui és rebre una rosa, l’important és el detall, no passa res si no és de floristeria. A més, en plena pandèmia tampoc és gaire recomanable amuntegar-se a les paradetes” reflexiona López.
No obstant això, hi ha qui prefereix el guarniment artesanal i vol comprar la rosa de Sant Jordi “on sempre”. Claudio Liska avança per la dreta a tots els que fan cua davant la floristeria Caralt, entra dins l’establiment i, al cap d’un minut, surt amb la seva flor vermella.
“Era evident que avui hi hauria cua a tot arreu; per això fa dies que vaig reservar i pagar la meva rosa. Així avui només em cal recollir-la” riu Liska, qui ha sigut més previsor que la resta.
En general, les floristeries fan una avaluació molt positiva de la jornada d’aquest divendres. En comparació amb l’any passat, quan tot el país estava confinat, enguany han tingut moltes vendes, sobretot per Internet. Gerard Caralt, de la floristeria Caralt, atribueix aquest boom a les ganes de celebrar, de sortir i de tornar el més aviat possible a l’era pre Covid. A més, el fet que aquest sigui l’últim cap de setmana amb confinament comarcal també ha evitat la fuga de molts sabadellencs que haurien celebrat Sant Jordi en un altre lloc. Així com algunes floristeries, com la Vuket, han percebut un increment de les vendes en comparació amb el Sant Jordi del 2019, d’altres, com la Caralt, asseguren que no hi ha punt de comparació.
Per contra, les compres i comandes no són de tantes roses com abans. El fet de limitar la interacció social amb el que ara es denomina “bombolla de convivència”, també limita la generositat dels qui celebren Sant Jordi. Molts joves prefereixen ser curosos i no anar a veure els seus avis fins que estiguin totalment vacunats, altres fa mesos que no veuen als seus nebots i cosins perquè viuen fora de la comarca i, en general, el cercle d’amics és més estret que al 2019. En conseqüència, hi ha qui aquest any s’ha quedat sense rosa per culpa de la Covid-19. No obstant això, tothom augura que el pròxim 23 d’abril serà millor que aquest.
Foto portada: Sant Jordi 2021. Autor: David B.