Foto portada: pàgina dedica a 'Las madres de la plaza de mayo' al calendari. Autor: cedida.

L’Ajuntament dedica un calendari a vindicar el paper de la dona al llarg de la història

No és el primer cop que es fa (hi ha almenys el precedent de l’opuscle El Sabadell de àvies, besàvies i rebesàvies) però l’Ajuntament reincideix aquest 2016: cal posar en valor el paper de les dones a la història. Així el consistori dedica el calendari institucional de l’any 2016 a les dones, en la vessant individual o col·lectiva. Així s’hi alternen referents locals, com la sindicalista anarcosindicalista Teresa Claramunt, amb els generals com Dolores Ibárruri ‘La pasionaria’, o els col·lectius, com ‘Las madres de la plaza de mayo’.

Amb un cert retard (comença la tercera setmana del mes de gener) però finalment el calendari institucional de l’ajuntament de Sabadell ha arribat als seus punts de distribució. El títol d’aquest any és Sabadell i les dones, un passeig per la història. Es recullen dotze imatges de carrers de Sabadell amb nom de dona, ja siguin sabadellenques o no. Es vol reconèixer així la participació del sexe femení en la vida col·lectiva, donar a conèixer el nomenclàtor de Sabadell i la feina feta per posar noms de dona a carrers de la ciutat.

Si no ho veieu bé aquí, podeu consultar les imatges a Flickr: ‘Calendari Ajuntament 2016

S’hi alternen referents locals, com l’anarcosindicalista Teresa Claramunt, la mestra i sindicalista Isabel Vilà, les pedagogues Dolors Viñas i Maria Teresa Gavarró o la compositora Narcisa Freixas, amb altres catalans, espanyols i europeus, com ‘La Pasionaria’ Dolores Ibárruri, l’escriptora Mercè Rodoreda, la poetessa Maria Antònia Salvà o la pedagoga Maria Montessori (que dóna nom a uns poc coneguts jardins a Castellarnau). El calendari acaba amb un recordatori col·lectiu, dedicant un mes a ‘Lass madres de la plaza de mayo’ argentines, les cosidores i finalment la plaça de les Dones, que aquest any compleix tres dècades al nomenclàtor sabadellenc.

12.000 exemplars

La tirada del calendari és de 12.000 exemplars i es poden recollir als centres cívics, biblioteques i espais culturals. S’ha reforçat la distribució a les escoles i instituts com una eina pedagògica. A nivell gràfic, cada pàgina del calendari inclou un codi QR situant-les en el plànol de la ciutat i es fa un disseny amb la fotografia del carrer o plaça, la plaça i un element definitori de la dona que dóna nom a la plaça. Així en la plana dedicada a Teresa Claramunt hi predomina el vermell i negre anarquista, mentre que en la pàgina dedicada a Dolors Viñas hi apareixen les tecles d’una màquina d’escriure o un mirall trencat presideix la dedicada a Mercè Rodoreda. El calendari es completa amb un plànol unint tots els punts, creant un itinerari, així com un directori de pàgines web d’interès.

L’escriptora Anna Cabeza ha fet la tria de carrers i textos, Judit Carcolse ha fet els dissenys i Laia Ramiro ha pres les imatges. Cabeza ja va estar al capdavant d’una iniciativa similar per posar les dones al centre de la historiografia local. Va ser el llibret El Sabadell de les àvies, besàvies i rebesàvies, editat pel consistori l’any 2005.

Foto portada: pàgina corresponent a ‘Las madres de la plaza de mayo’. Autor: cedida. 

Comments are closed.