En una setmana de govern, i sense cartipàs ni organigrama encara, el nou govern municipal, liderat per ERC i la Crida, ha dut a terme algunes accions simbòliques que mostren com els temps han canviat a Sabadell.
El nou govern manté que un dels seus objectius és recuperar la confiança de la ciutadania en l’administració municipal. Especialment després del cas Mercuri. Aquesta primera setmana, amb l’única seguretat de que Juli Fernàndez és l’alcalde sempre de la mà del regidor (i futur alcalde) Maties Serracant, el nou executiu ha fet algunes passes en aquest sentit, així com en la lluita contra l’emergència social causada per la crisi econòmica.
1. Primera reunió: la PAH
Juli Fernàndez i Maties Serracant van ocupar part del dilluns en presentar-se als diversos departaments de l’Ajuntament, una tasca que encara no s’ha acabat. Però més enllà d’això la primera reunió amb una entitat va ser amb la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS), potser el principal moviment social actualment a la ciutat. El nou executiu fa bandera d’un concepte: ‘desnonament zero’. S’han compromès amb aturar tots els desnonaments a Vimusa, treballar colze a colze amb els jutjats per prevenir-los i si cal estar en primera línia per aturar llançaments. En aquesta setmana el govern s’ha reunit amb altres col·lectius com la PATT, que lluita pels drets laborals de la plantilla de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT).
2. Accions cautelars en el cas Mercuri
Dijous va arribar un canvi important en la línia seguida fins ara pel govern local. Davant la nova investigació del cas, la peça 33, que busca si diversos directius municipals van silenciar un presumpte suborn, l’executiu va obrir expedient informatiu de forma immediata al cap dels Serveis Jurídics, Marcel Gallofré. Gallofré, com l’exalcalde Manuel Bustos, l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, el cap de la Policia, Josep Miquel Duran, van reunir-se amb un empresari, José Ríos, qui deia que tenia una gravació mostrant com subornaven l’exportaveu del PP, Jordi Soriano. La jutgessa d’instrucció del cas Mercuri creu que es podria haver comès omissió del deure de perseguir el delicte. Davant els fets, el govern d’ERC i la Crida va obrir expedient informatiu a Gallofré.
Així mateix, també van fer patent que volen accelerar la personació de l’Ajuntament com acusació particular al cas Mercuri. Es va aprovar el novembre de 2014 amb l’únic vot en contra del PSC. Set mesos després, encara no s’ha trobat la fórmula per dur-la a la pràctica.
3. Reenfocament de l’emergència alimentària
Malgrat que el dispositiu per pal·liar els efectes de la crisi entre els més petits es farà com els darrers anys (mitjançant l’entrega de menjar i xecs de compra a les famílies), el nou govern planteja obrir equipaments aquest estiu per ajudar a lluitar contra els problemes alimentaris de les famílies en risc d’exclusió social. S’estudiarà el mecanisme.
En el seu acord de govern, es planteja potenciar l’autoabastiment (més horts urbans i parcel·les agrícoles) així com l’autogestió, fugint d’un model “assistencialista”. El nou govern vol replantejar el Rebost Solidari, tot i que encara no s’ha concretat com.
4. Canvis a la Policia Municipal
El cos policial de Sabadell tenia el seu cap imputat des del novembre de 2012. Josep Miquel Duran apareix des del primer dia a la trama Mercuri. A més, la seva gestió ha estat molt contestada dins (creant fins i tot una associació de policies) i fora del cos. En una setmana, el nou govern ha mogut peces: Duran va agafar la baixa mèdica el dijous 11 de juny. El mateix camí va seguir uns dies després el seu número 2, Antoni Cortés.
Ara la nova cap de la Policia Municipal, Pepita Llonch, no té res a veure amb Mercuri. Tot i així, la situació sembla provisional.
5. No als cotxes oficials
Tot i que caldrà veure com es materialitza finalment, durant aquesta primera setmana el nou alcalde, Juli Fernàndez, ha rebutjat el cotxe oficial (en el cas sabadellenc una furgoneta) per desplaçar-se per la ciutat. Ha optat per moure’s amb la seva moto particular, com ha fet fins ara. Així mateix, en una entrevista a iSabadell, Fernàndez ha anunciat que rebutjarà portar escorta. El nou executiu ha pactat una rebaixa de sou del 25 per cent, encara inconcreta.