Josep Sancristòfol i José Luís Fernández durant la Roda de Premsa.

UGT inicia una campanya contra les empreses multiserveis

La Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT) ha convocat una roda de premsa a la seu de Sabadell per comunicar que ha endegat una campanya en l’àmbit regional contra l’explotació de les empreses multiserveis, les cooperatives i els falsos autònoms amb el lema A Igual Treball, Igual sou.

El secretari comarcal d’UGT i de la regió metropolitana del sindicat, Josep Sancristòfol, afirma que hi haurà “accions sindicals contra aquestes empreses”. A més, ha afegit que “cal fer mobilitzacions per pal·liar aquesta situació que afecta a tots els sectors”. El secretari d’organització, José Luís Fernández, ha afegit que “a través de la campanya volen donar visibilitat a la situació i denunciar-ho”.

Precarietat sobre precarietat

Les empreses multiserveis (EMS) són aquelles que ofereixen tots els serveis que les empreses clients els sol·liciten, és a dir, no tenen una activitat principal i el seu objectiu és oferir serveis auxiliars a altres empreses. Els clients contractant EMS s’estalvien costos perquè hi ha una desregularització i, per tant, els treballadors desenvolupen la seva feina en pitjors condicions i menor sou que altres que fan el mateix.

Aquestes activitats el que produeixen en la societat, segons Sancristòfol “és un augment de la precarietat laboral”. El problema està en què la feina que fan les EMS és legal perquè després de l’aprovació de la darrera reforma laboral permet que hi hagi prioritat aplicativa del conveni de l’empresa per sobre del conveni sectorial. Això ha suposat que hi hagi un augment dels convenis d’empresa, és a dir, un conveni propi on s’especifica el salari mínim interprofessional i les condicions laborals. Explicat amb casos reals.

En el sector de l’hostaleria, segons el conveni col·lectiu d’hostaleria i turisme de Catalunya, el personal de cambres de pis ha de cobrar de sou mensual brut 1.286 euros i treballador 1.791 hores anuals. En canvi, amb la irrupció de les EMS, qui contracta persones a través d’elles, només han de pagar al personal de cambres 674 euros de sou mensual brut i poden treballar 1.800 hores anuals perquè així és com ho estableix el conveni de l’empresa. De la mateixa manera, així succeeix en tots els sectors laborals: indústria, dependència i comerç, entre d’altres.

Treball sindical

La campanya A Igual Treball, Igual Sou neix després d’esgotar tots els nivells judicial per lluitar contra les empreses multiserveis i la precarietat en la qual treballen algunes persones. El sindicat ha fet actuació per impugnar els convenis col·lectius de les empreses multiserveis, però també per denunciar davant la Inspecció de Treball de Seguretat Social les possibles cessions il·legals i incloure clàusules en les quals les empreses que externalitzen apliquin els convenis col·lectius sectorials i no els de les empreses. Es vol aconseguir millorar la regulació de l’externalització amb l’Estatut dels treballadors i les meses de negociació col·lectiva. A més, es vol aconseguir que els treballadors no acceptin els convenis de les empreses i només es regeixin pels sectorials.

Segons el secretari d’organització, “s’està realitzant un estudi per conèixer quantes empreses d’aquest tipus hi ha al Vallès Occidental per així iniciar una lluita contra ells a través de mobilitzacions sindicals”.

Foto portada: Josep Sancristòfol i José Luís Fernández durant la roda de premsa.

Els comentaris estan tancats