Mercat de La Creu Alta, al desembre. Autor: Izan Vizuete

El CIESC, contrari a l’increment d’impostos i taxes: “Perjudica el conjunt de la ciutat”

JDA/SFAI patrocina la secció d’economia.

“És una mala notícia per la ciutadania i pels operadors d’activitats econòmiques”. Així valora el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) l’increment d’impostos i taxes anunciat pel govern municipal aquesta mateixa setmana. El conglomerat d’entitats econòmiques i comercials mostra a través d’un comunicat el seu descontent per la mesura, que considera que “perjudica les famílies, el desenvolupament del teixit econòmic i el conjunt de la ciutat”.

Continuen les veus crítiques amb la pujada d’impostos i taxes municipals del 2024. El CIESC, del que formen part el Gremi de Fabricants, el Centre Metal·lúrgic, Sabadell Comerç Centre o els col·legis professionals, ha manifestat públicament la seva preocupació per l’impacte de la decisió en l’economia de les empreses i les famílies. “Va directament relacionat amb la renda familiar disponible, que a Sabadell està per sota de la mitjana catalana”, argumenten. En aquest sentit, exposen que “incidirà negativament en la capacitat de consum i d’estalvi”.

Preocupació empresarial

Les entitats econòmiques alerten que “en molts sectors encara no han recuperat els nivells prepandèmia”, però, en canvi, els costos per a autònoms i empreses s’han incrementat “reduint els seus marges i dificultant la seva competitivitat i fins i tot la seva continuïtat”. “Ara caldrà sumar-hi el 15 per cent de fiscalitat municipal”, lamenta el comunicat. Per solucionar el dèficit, el consell intersectorial insta el consistori a realitzar canvis.

“Caldria fer una revisió profunda del pressupost municipal analitzant tant les despeses d’estructura com tots aquells serveis i activitats que són deficitaris i no aporten cap valor afegit, ni a la ciutadania ni als operadors econòmics, així com reduir les inversions municipals en actius immobiliaris improductius que no tinguin una destinació final prèviament assignada”

D’altra banda, centren la mirada en la situació financera de l’Ajuntament. “Ha passat d’uns superàvits de 38,5 milions d’euros al 2020, de 33,5 milions d’euros al 2021 i de 22,9 milions d’euros al 2022 a un possible dèficit en el 2023”, exposen.

“Aquest augment en taxes i impostos és similar al que plantegen ajuntaments en presumpta situació de fallida com Tarragona i Sant Cugat, esperem no sigui aquesta la situació del nostre ajuntament”, afegeixen.

L’organització d’entitats empresarials també qüestiona el fet de congelar els impostos, tot i la inflació, coincidint amb els comicis locals de 2019 i 2023: “més enllà dels efectes electorals que pugui tenir, no sembla la decisió més encertada des de l’àmbit de la sostenibilitat de les finances municipals”.

Més informació:

Foto portada: el Mercat de La Creu Alta, al desembre. Autor: Izan Vizuete

Els comentaris estan tancats