Don Giovanni, Goyescas, Manon Lescaut i Carmen formen la proposta de l’AAOS pel 2016-2017.
L’entitat celebrarà els 35 anys de la seva creació i els 20 de l’Escola d’Òpera de Sabadell.
L’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell arribarà a la seva 35ª temporada amb l’ambició de portar entre 25.000 i 30.000 espectadors als teatres on actuaran fins l’estiu vinent. L’AAOS escenificarà aquesta temporada Don Giovanni de Mozart, Manon Lescaut de Puccini i Carmen de Bizet. A més, Sabadell viurà un concert únic, les Goyescas de Granados, en l’any del seu Centenari. La programació s’ha presentat aquest dijous a Barcelona.
Mozart, i el seu Don Giovanni, obriran la temporada a Sabadell. Serà dimecres 26 d’octubre a les 21 hores, amb noves funcions el dia 28 a les 21 hores i diumenge 30 a les 18 hores. A més, per celebrar els 20 anys de l’Escola d’Òpera de Sabadell, el seu alumnat farà una funció gratuïta amb invitació el dia 27 a les 21 hores, i una altra a preu popular, el dia 29 a les 21 hores. Tot plegat, cinc dies seguits de Mozart al teatre La Faràndula, sota la direcció de Daniel Gil de Tejada. Després Don Giovanni girarà per Lleida, Manresa, Sant Cugat, Granollers, Reus i Tarragona.
Les Goyescas de Granados, només a Sabadell
En commemoració del centenari de la mort d’Enric Granados i del 150è aniversari del seu naixement, es representaran les Goyescas els dies 25 i 27 de novembre a Sabadell. Només dues funciones, i sense gira per Catalunya, segons ha reconegut Lacambra, que tot i així espera un gran resultat a Sabadell. Durant la primera part de l’espectacle es gaudiran de les ‘tonadillas’ orquestrades per Albert Guinovart i del preludi de l’Acte Tercer de l’òpera Follet. “És una partitura molt difícil. El nostre cor hi està assajant des de fa dies malgrat que abans tenim Don Giovanni”, manté la presidenta de l’entitat.
Un dels grans reptes de la temporada arribarà ja l’any vinent, al febrer. Per primera vegada l’AAOS protagonitzarà Manon Lescaut, de Puccini, una òpera en quatre actes. “Un repte molt important, com ho van ser Turandot o Otelo. Tota una dura prova que superarem”, manté Lacambra. Les funcions seran els dies 22 i 24 de febrer a les 21 hores i el 26 de febrer a les 18 hores. Girarà per Reus i ja al març per Girona, Sant Cugat, Manresa, Tarragona, Granollers i Lleida.
Carmen, al maig
Per acabar la temporada, plat fort i èxit segur de públic, segons Lacambra: Carmen, de Bizet, al maig. Tres funcions a Sabadell (3 i 5 de maig a les 21 hores i 7 de maig a les 18 hores) i gira posterior per Manresa, Sant Cugat, Granollers, Reus, Viladecans, Vic i Tarragona.
“Aquesta temporada creiem que gaudiran de l’òpera entre 25.000 i 30.000 persones”, manté Lacambra, optimista, i satisfeta per la feina feta en aquest temps. Per la seva part, el secretari de l’AAOS, Antoni Quintana, destaca que l’entitat ha entrat a Òpera XXI, una associació dels teatres i festivals d’òpera estables d’Espanya que inclou el bo i millor de la lírica estatal: el Teatro Real de Madrid o el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, entre altres (València, Sevilla o Bilbao). Quintana ha destacat a més el retorn econòmic de subvencionar la indústria cultura i el cant líric en particular. Segons les seves dades, per cada euro subvencionat a l’òpera es recuperen de forma directa via impostos 50 cèntims, als quecal afegir els 7.000 llocs de feina a Espanya i els ingressos indirectes (pernoctacions en hotels o despesa en restaurants dels assistents a l’òpera).
Ocupació superior al 75 per cent
Segons dades de la regidora de Cultura, Montserrat Chacon (ERC), els espectacles de l’AAOS a la Faràndula tenen una ocupació mitjana superior al 75 per cent. L’any pasat Madama Butterfly va omplir La Faràndula els tres dies.
Com van sorgir els Amics de l’Òpera de Sabadell?
Any important pels Amics de l’Òpera, que l’any 2017 celebraran els 35 anys de la seva fundació, juntament amb els 30 de l’Orquestra Simfònica del Vallès i els 20 que l’Escola d’Òpera de Sabadell celebra aquest any. Tot sota el lideratge de la presidenta, Mirna Lacambra, qui ha recordat els inicis de l’AAOS:
La idea era acostar l’òpera a la gent. Veiem com la ciutadania se sent més acaronada si li portes l’òpera a prop de casa seva. Tot se’m va ocórrer cantant. De cop vaig trucar a casa, al Xavier [Gondolbeu, marit de Lacambra i vicepresident de l’AAOS] i li vaig dir que ho havíem de tirar endavant. Ho vam començar a connectar amb tot de gent de Sabadell i de seguida els va semblar bé fer òpera a la ciutat. En tres mesos vam fer uns 400 socis. I així van sorgir els Amics de l’Òpera”.
Avui dia, entre socis i abonats, l’entitat té uns 1.200 persones vinculades. El seu pressupost és de 1,3 milions d’euros, amb unes subvencions que cobreixen el 41 per cent del pressupost. L’òpera té seu i temporada estable a Sabadell, on a més hi assagen i produeixen les escenografies que després giren per tota Catalunya.