BBVA

La fusió-absorció del Sabadell pel BBVA cau malament en la política

Crítiques generalitzades a la possible fusió del BBVA i el Banc Sabadell, segons els experts, més una absorció de l’entitat catalana per part de la basca que una altra cosa. Els actes del Primer de Maig han facilitat que diversos líders valorin aquest intent, el segon, de fusió-absorció. El president de la Generalitat, Pere Aragonés, i la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, veuen amb mals ulls l’operació. Tampoc agrada en el món sindical. El sindicat UGT alerta que comportarà milers d’acomiadaments. El candidat del PSC, Salvador Illa, en canvi, la respecta.

Aquestes són les seves valoracions.

Aragonès: “necessitem més entitats i no menys”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aposta per un sistema financer “competitiu”, en referència a les noves negociacions sobre una possible unió entre el BBVA i el Banc Sabadell: “Necessitem més entitats i no menys”. El candidat d’ERC ha conclòs que sempre defensarà la fortalesa de l’economia catalana, i els llocs de treball.

Díaz: la fusió és un “risc”

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha alertat del “risc” de la fusió del BBVA i el Banc Sabadell en incrementar-se la concentració bancària. En declaracions a la SER, ha afirmat que aquesta concentració ha passat del 40 per cent al 70 per cent i ha afegit que aquesta nova fusió no faria més que empitjorar aquest “risc sistèmic”. Ha augurat que l’operació anirà seguida d’un ERO i de tancament d’oficines. Díaz ha considerat que l’alta concentració bancària a l’estat és un risc i ha afegit que està “casi en règim d’oligopoli”. A més, ha criticat que es plantegin aquestes operacions en un context en què les entitats financeres presenten beneficis “extraordinaris”.

Illa (PSC): respecte

El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, també s’ha referit a la possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell i ha demanat que es preservi els llocs de treball i es mantingui el servei públic que creu que donen aquestes entitats financeres. A més, també ha demanat que “les decisions es prengui a Catalunya”. De totes maneres, ha subratllat que respecta les decisions de totes dues entitats.

Ros (UGT), en contra de la fusió bancària

El secretari general del sindicat UGT a Catalunya, Camil Ros, s’ha mostrat en contra de la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell. Ha dit que aquesta unificació no s’explicaria per una situació de crisi econòmica i ha criticat que les entitats financeres estan tenint uns beneficis “milionaris” i volen impulsar aquests processos “per tenir un monopoli encara més potent”. Per això, ha dit que calen regulacions que impedeixin aquestes situacions. A més, ha assegurat que UGT vetllarà i defensarà els llocs de treball.

Foto portada: seu central de l’edifici corporatiu del BBVA a Madrid.

Comments are closed.