CARRERS AMB HISTÒRIA
Qui va ser Agnès Armengol?
Agnès Armengol va ser una dona de lletres. Va cultivar la poesia i va col·laborar en revistes d’alta qualitat del darrer terç del segle XIX i el primer del segle XX. Va fer-se un nom i un espai en un panorama literari poc donat a les incursions femenines.
Va ser l’autora de l’himne de l’Orfeò de Sabadell, el poemari Cant de la senyera. D’altra banda, va lluitar per anar incorporant la dona en el moviment catalanista. Va conéixer les millors plomes de l’època posant el seu granet de sorra a les lletres catalanes. Va morir l’any 1934 a casa seva, al carrer de l’Escola Industrial. El dia després de la seva mort, va rebre la visita de bona part de les personalitats de la Catalunya del moment. El seu enterrament es va convertir en una manifestació espontània de dol ciutadà, tenint el seu punt àlgid en la interpretació del Cant de la senyera envoltant el seu fèretre.
On està el carrer?
El carrer d’Agnès Armengol està situat al barri de la Creu Alta, ben a prop de la Gran Via i el mercat de la Creu Alta. S’hi troba en el mateix punt des de l’any 1925, abans de la mort de l’escriptora.
Més enllà d’un carrer
Agnès Armengol no només té una via a la seva ciutat. També li dóna nom a un centre educatiu, en aquest cas, al Centre d’Educació Infantil i Primària Agnès Armengol, situat al barri de Can Roqueta. És, amb el Teresa Claramunt, un dels pocs centres educatius públics de la ciutat dedicats a una dona.
La seva biografia també és recordada en l’opuscle editat per l’ajuntament de Sabadell El Sabadell de les nostres àvies, besàvies i rebesàvies, que vol posar a l’alçada del que es mereix la història de les dones de la ciutat. Sovint, els nomenclàtors no han estat justos amb el paper que les dones han fet també en favor de la societat i la ciutat, i aquest llibre, i alguna ruta que s’ha fet al seu voltant, volien reivindicar la tasca de dones com Dolors Miralles, Teresa Claramunt, Fidela Renom o la pròpia Armengol.