‘El ple crític’. ¿Cordó sanitari a Can Puiggener?

La sessió de març ha constat de 20 dictàmens del govern municipal i sis mocions una de les quals ha quedat sobre la taula. El plenari ha tingut quatre hores i mitja durada, la major part de les quals destinada al debat de la moció de CC.OO i dels grups de l’oposició. Especialment, la de Vox que planteja la qüestió de com tractar a l’extrema dreta en les institucions democràtiques.

La plujosa sessió ha començat amb l’inici del tràmit per concedir la Medalla al Mèrit Esportiu a títol pòstum de l’atleta Carme Valero, recentment desapareguda, que també serà la denominació de la Pista Coberta d’Atletisme com també s’ha aprovat en el punt número 7 del ple. Tots els grups han lloat la trajectòria de l’esportista sabadellenca, Oriol Rifer (Crida per Sabadell) i Gabriel Fernández (ERC) han aprofitat que era el primer punt on intervenien per mostrar el seu condol pel veí que es va suïcidar després de ser desnonat del pis on vivia des de feia 30 anys.

Els 20 punts han estat més aviat assumptes de tràmit. Excepte el número 10, sobre la tercera modificació del Pressupost Municipal d’aquest any. Els grups d’Esquerra, Crida, ERC i En Comú Podem (ECP) han manifestat la seva preocupació pels importants desviaments que s’observen: uns 400.000 euros a les obres del centre cívic de Sol i Padrís, 900.000 a les del Portal Sud o despeses en seguretat en fractures al voltant dels 200.000 euros. Tots tres portaveus han criticat que la documentació sobre el tema els havia arribat només unes hores abans de manera que no havien pogut estudiar-la i tampoc es responien a algunes de les preguntes formulades per escrit per demanar informacions sobre un desviament tan considerable sobre el pressupost inicial.

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.
El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.

La ponent socialista, Montserrat González, no ha sabut donar resposta a aquests interrogants. En la seva defensa, ha argumentat que ella només s’encarrega de la qüestió purament comptable i que les preguntes sobre les obres haurien de tornar a ser formulades als departaments corresponents. En la rèplica, els portaveus dels tres grups han manifestat el seu malestar per aquesta darrera recomanació, que els obliga a repetir la feina, quan la mateixa regidora podria haver tramitat les preguntes. El dictamen ha estat aprovat amb els vots favorables dels socis de govern, PSC-Junts, els negatius de ERC, Crida i ECP, i l’abstenció de PP i Vox.

D’altra banda, s’han aprovat per unanimitat quatre declaracions d’especial interès per les obres a tres centres escolars i a les de les urgències del Taulí. Aquí, per si algú s’havia oblidat, se’ns ha recordat el 12 de maig hi ha convocades eleccions al Parlament de Catalunya. Santi Valls (ERC) ha tret pit de la decisió del govern quatripartit, quan era alcalde Juli Fernández, dels quatre milions d’euros que l’Ajuntament de Sabadell va aportar per aquestes obres. L’alcaldessa, Marta Farrés (PSC), no li ha deixat passar. Li ha replicat que ella no era regidora quan això es va votar, però que hauria fet en contra, segons el criteri de que “pagui a qui li toca” que també s’ha aplicat en la llargament esperada Residència del Sud.

L’educació a debat

La moció del sindicat Comissions Obreres (CC.OO) per adherir-se a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que reclama una llei que garanteixi el 6% del PIB per educació, ha desfermat un debat de fort sabor electoral sobre una qüestió molt sensible que les dades demolidores de l’informe PISA o sobre les taxes de segregació o d’abandonament escolar han posat sobre la taula. L’edil de Vox, César Gil, ha justificat el vot contrari a la proposta del “sindicato comunista” amb dura crítica al model educatiu català, posant com exemple el baix nivell de competències dels alumnes de l’escola Andreu Castells, com es va explicar en el ple passat. En un to més moderat, Cuca Santos (PP) ha criticat un sistema educatiu amb un model erràtic que no és capaç de dotar als alumnes de les eines de coneixement bàsiques i que soscavat els criteris pedagògics i l’autoritat dels docents.

Foto portada: el regidor d'Educació, Manuel Robles. Autor: J.d.A.
El regidor d’Educació, Manuel Robles. Autor: J.d.A.

Manuel Robles (PSC) i Joan Mena (EPC) tots dos professors d’ofici s’han adherit amb entusiasme a la moció. El primer ha insistit en la qüestió de la manca de recursos com la clau de volta per resoldre el problema, el segon ha indicat el drenatge econòmic que suposen els centres concertats per l’escola pública. També ha votat a favor la Crida que ha posat l’accent en un model d’escola inclusiva que eviti les elevades taxes de segregació escolar. En aquest debat, Esquerra, que s’ha abstingut, s’ha trobat molt incòmoda per unes xifres que no avalen precisament la seva gestió que, en aquesta legislatura, ha estat marcada pels conflictes entre el conseller Josep González Cambray i la comunitat educativa (més info: ‘L’Ajuntament demana que la inversió en l’escola pública arribi al 6% del PIB‘).

Polígons de consens

La moció d’EPC sobre la dinamització dels polígons industrials estava precedida per la roda de premsa entre aquesta formació i els socis de govern. Mena l’ha defensat com una prova de la seva voluntat de fer una “política útil” als ciutadans mitjançant la negociació i els acords. En aquest cas, per dissenyar una “estratègia de reindustrialització” de la ciutat, de la qual s’ha exclòs la zona de riu Ripoll per arribar a consensos.

Mena, parafrasejant el cèlebre, programa, programa, programa de Julio Anguita, ha llençant la divisa de “planificar, planificar, planificar” com l’únic mètode per entomar el problema. La moció, que ha estat aprovada per unanimitat, ha mostrat la voluntat del bipartit, PSC-Junts, de repartir joc a l’esquerra que de retruc pot crear divisions entre els grups a la seva esquerra. De fet, la regidora d’ERC, Sílvia Renom, ha manifestat el seu malestar per assabentar-se de l’acord sobre els polígons industrials. a través d’una roda de premsa (més info: ‘Acord per millorar els polígons‘).

A voltes amb la mobilitat

Cuca Santos, l’única regidora del PP, ha presentat una moció per millorar la mobilitat en la ciutat, que tret de Vox, ha estat rebutjada per la resta de formacions que han coincidit en qualificar-la d’extemporània i retrògrada en el sentit de voler donar marxar enrere sobre les mesures per restringir l’ús del vehicle privat, entre elles l’eliminació de carrils-bici com ara el de la Concòrdia. Els grups d’esquerra no han estalviat les ironies punyents a la proposta de Santos, des de la sorpresa de Mena per la pugna entre PP i Vox, per veure qui és més “negacionista” o la d’Aurora Murillo (Crida) sobre que a la moció del PP només li faltava dir que s’havien de treure els vianants dels carrers per facilitar la circulació rodada (més info: ‘El PP proposa sense èxit fer marxa enrere a les pacificacions i carrils bici‘).

Vox en Can Puiggener

La sessió ha finalitzat amb la moció de Vox per adaptar l’accés per vianants al barri de Can Puiggener que ha estat rebutjada per el vot en contra de tots els grups, llevat del PP que ho ha fet a favor (més info: ‘A Vox, ni aigua‘) . Aquesta ha estat la qüestió de major rellevància política del plenari al plantejar cruament la qüestió del cordó sanitari contra la formació d’extrema dreta que va entrar per primer cop al Consistori a les passades municipals. Fins ara, Vox havia plantejat dues mocions de caràcter genèric; una sobre la bandera espanyola, l’altre sobre les reivindicacions d’agricultors i ramaders que s’ho havien posat fàcil a la resta de grups, tret del PP a remolc de Vox, per rebutjar-les.

Foto portada: un moment del ple municipal de març. Autor: J.d.A.
Un moment del ple municipal de març. Autor: J.d.A.

Probablement, aquesta moció, si hagués estat plantejada per un altre grup, hauria estat aprovada per unanimitat ja que planteja una millora sensible pels veïns de barri de poc cost econòmic i escassa complexitat administrativa. Els portaveus dels tres grups d’esquerra no han gastat gaire temps per argumentar que votarien en contra de qualsevol proposta provinent de l’extrema dreta. Des del govern, Junts i PSC han tirat pilotes fora afirmant que ja s’estava prenent les mesures per resoldre el tema. Cuca Santos ha justificat el seu vot favorable al tractar-se d’un punt inclòs en el seu programa electoral. En el torn de rèplica, Nuria Acacio, ponent de Vox, ha criticat a la resta de grups per no votar en funció si la proposta era bona o dolenta, sinó per criteris ideològics excloents. També, ha respost a PSC i Junts que des del 2005 s’espera que es faci realitat.

El debat la moció de Vox planteja una qüestió de difícil resolució ¿Quina és la manera més eficaç de combatre la presència de l’extrema dreta en les institucions democràtiques? L’estricte cordó sanitari practicat fins ara podria tenir un efecte bumerang. Sense cap mena de dubte, Vox no perdrà un minut a denunciar entre els veïns de Can Puiggener els partits que han votat en contra d’una millora evident pel barri i a presentar-se com els veritables defensors dels seus interessos.

Foto portada: exterior de la sala de plens. Autor: J.d.A.

Comments are closed.