-
500 escolars participen a l’activitat ‘Tinc un somni’ a Fira Sabadell.
-
Un elegant acte institucional posa punt i final a la commemoració del Dia dels Drets Humans a la ciutat.
Sabadell ha commemorat aquest dimarts el Dia dels Drets Humans per segona vegada. Ho ha fet de forma participativa, amb escolars, i elegant, amb un ben travat acte institucional. El famós discurs I have a dream, de Martin Luther King, que aquest any compleix 50 anys de vigència, ha centrat el programa. Però la mort de Nelson Mandela ha donat protagonisme a l’estadista sud-africà. El testimoni de la iranina Ahmed Barani, víctima d’una agressió amb àcid, ha emocionat la Casa Duran.
El programa per commemorar el Dia Mundial dels Drets Humans ha tingut més d’una desena d’actes a Sabadell. I tot i que l’acte institucional i una activitat a Fira Sabadell han suposat el punt central del programa, encara queda una activitat: l’encesa d’espelmes de Mans Unides a l’església de Sant Fèlix el dissabte 21 de desembre.
Els 50 anys del conegut discurs de l’activista nord-americà Martin Luther King I have a dream (‘Jo tinc un somni’) ha estat el punt de trobada de les activitats aquest dimarts. Durant el matí, diversos centenars d’estudiants de la ciutat s’han concentrat a Fira Sabadell en una activitat anomenada ‘Nosaltres també tenim un somni’. Els estudiants han omplert de desitjos un mur de color blau amb els seus missatges: “Que no hi hagi fam al món”, “Que tothom tingui feina”, “Vull un món sense injustícies”, “Abolir la desigualtat entre homes i dones”, “Que tothom tingui una casa” o “No al masclisme” han estat alguns dels missatges escrits pels estudiants de diferents centres educatius. L’acte ha comptat amb la participació de l’esportista Ferran Esteban i l’actor sabadellenc de Polseres Vermelles, Marc Balaguer.
A la tarda, la pancarta amb els desitjos de l’estudiantat ha donat la benvinguda a la Casa Duran als més de 80 assistents a l’acte institucional. A la planta baixa s’ha habilitat un espai amb una pantalla on s’han projectat imatges del matí i al terra s’ha dipositat la pancarta a la vista dels assistents.
Acte institucional
A la primera planta, l’acte institucional ha començat amb un minut de silenci en memòria de Nelson Mandela. L’atzar ha fet coincidir el Dia Mundial dels Drets Humans amb el seu funeral a Sud-Àfrica. Diversos membres de les taules de participació de la regidoria de Drets Civils han formulat els seus desitjos respecte a la diversitat sexual, la joventut, la convivència, la pau, la religiositat o el respecte a la diversitat ètnica.
El Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha fet un breu parlament, recordant l’activitat matinal. Ha assenyalat que també a Sabadell es vulneren drets. I ha posat dos exemples: la manca d’accessibilitat de l’estació Sabadell Centre de Renfe i els ciutadans que han perdut el seu habitatge com a conseqüència de la crisi.
El dret a l’habitatge
El Síndic ha donat pas a la directora de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), Vanessa Valiño. Valiño ha centrat la seva ponència en el dret a l’habitatge i en com s’ha vulnerat durant aquesta crisi. Ha destacat el sentiment de culpa associat a perdre un habitatge i la manca d’acció de les administracions. “Batem el rècord Guinness en incompliment del dret a l’habitatge des del punt de vista dels drets”, ha dit, recordant que per exemple l’Estatut d’Autonomia de 2006 incloïa el dret a un habitatge digne. Valiño ha afegit algunes mesures concretes que es fan a països veïns: per exemple, a França no es fan desnonaments a l’hivern.
El testimoni d’Amaneh Bahrami
La ponència de Valiño ha donat pas al testimoni de la iraniana Amaneh Bahrami. Bahrami va ser agredida amb àcid per un company d’universitat que volia casar-se amb ella. Ella s’hi va negar i ell va llençar-li àcid a la cara i els braços. La seva vida va quedar estroncada. Vuit anys després, ha perdut la visió i ha passat 25 vegades pel quiròfan. Ara viu a Barcelona i intenta començar de nou. El seu cas va saltar a l’opinió pública global perquè va ser la primera dona que va poder castigar el seu agressor masculí amb el mateix càstig (i no només amb la meitat, com es feia fins aquell moment amb les víctimes femenines) en aplicació de la llei del Talió. Però en l’últim moment Bahrami va perdonar el seu agressor. Ara ho lamenta perquè ell no ha complert la pena a que va ser condemnat. Vol tornar a obrir el procés.
Després de la ponència de Bahrami l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha tancat l’acte. Sánchez ha recordat que hi ha molts drets humans que s’estan vulnerant i ha assegurat que “alguns que donàvem per suposats ara estan en risc producte de l’assetjament ideològic que vivim”. Sánchez va llegir una part del discurs de Martin Luther King i va recordar Rosa Parks (la primera dona que va negar-se a la segregació racial al transport públic als Estats Units).