-
L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, respon les preguntes de iSabadell.
-
“En poc temps prendrem alguna decisió a l’entorn de la direcció de la Policia Municipal”, diu.
-
Comparteix o simplement respecta que els regidors imputats mantinguin l’acta? “Ho respecto”, diu.
Juan Carlos Sánchez és alcalde de Sabadell des del passat 5 de març, quan va ser nomenat amb els vots del PSC. Sánchez substitueix Manuel Bustos en plena tempesta pel cas Mercuri. En aquesta entrevista, assegura que amb la renúncia de Bustos el PSC ha fet el principal pas per desencallar la crisi política a la ciutat. Assegura que ha tingut “poca” relació amb Melquíades Garrido i la “normal” amb Jordi Soriano. Demana temps per demostrar que “camina sol”, com va dir en el seu discurs d’investidura.
Com està vivint els seus primers dies en la nova responsabilitat?
Amb responsabilitat. Sóc conscient de la complexitat de la gestió municipal però també dels problemes que hi ha al carrer. Estem amatents a que aquests problemes siguin els que s’abordin, establint línies de treball i fent accions per donar respostes.
Quines reaccions li estan arribant?
La resposta és positiva. D’una certa incertesa i expectativa i voluntat de col•laborar quan el ajuntament tiri endavant les mesures que la majoria creu que hem de fer. Lligar polítiques d’habitatge, de serveis socials, d’educació.
Vostè arriba a l’alcaldia en el marc del cas Mercuri. Recorda el primer que va pensar el dia 27 de novembre quan es va saber que hi havia un escorcoll a diferents edificis de la ciutat i la comarca?
Va ser una sensació d’incredulitat. Després d’uns quants anys a l’Ajuntament i conèixer com funciona i com treballen els treballadors em semblava i em sembla que allò que s’estava dient en les primeres hores no podia ser. O si més no, amb la gravetat que s’estava manifestant.
Quina composició de lloc s’ha fet en aquests més de tres mesos?
Hi ha diferents sentiments. Hem assistit a un exercici que em preocupa molt de judicis paral·lels i trencament de principis bàsics, com la presumpció d’innocència.
No és fet únic de Sabadell però sorprèn molt quan de forma reiterada veus des de responsables polítics, ciutadans, que parlen de la presumpció d’innocència i a la vegada demanen dimissions. I penses que la presumpció d’innocència no és un discurs.
És una actitud i és una pràctica. Aquest judici paral·lel tan ràpid i a vegades banal, sense conèixer el conjunt de la informació ni donar temps als tribunals a fer la seva feina, genera una sensació de malestar.
La presumpció d’innocència és un principal sobretot judicial…
No, és un dret bàsic dels ciutadans. Un dret fonamental. Tothom és innocent fins que es demostri el contrari. I només hi ha una persona que pot demostrar-ho, que és una resolució judicial després del procés. No és un eteri, és un dret de les persones. No es tracta igual, tampoc des dels mitjans, la imatge de les persones imputades en l’àmbit privat, i en aquest cas hi han, d’aquelles que tenen responsabilitats públiques. A vegades, la velocitat de la informació, l’excessiva informació i els judicis de valor no ajuden a que faci el ciutadà el seu judici. Se’n parla des del periodisme, la justícia o la política. Des del president de la Generalitat, Artur Mas, al jurista Santiago Vidal diuen que compte perquè en els processos judicials cada estadi té una significació diferent.
Quan haurien de dimitir els càrrecs públics: quan són imputats? Acusats? Condemnats?
El nostre partit [el PSC] ho ha fixat en la fase d’acusació. En aquest moment, ja ha passat la instrucció i ja hi ha altres valoracions. A Sabadell, en aquests mesos, hi ha hagut un mal exercici. No s’ha separat la crítica legítima de qualsevol grup sobre el cas Mercuri de l’estabilitat de la ciutat. Són coses diferents. Si ho barregem tot no fem un bon servei. No té res a veure el cas Mercuri amb els pressupostos.
Ha fet prou el PSC per separar aquests plans? Es va aprovar al desembre una moció per la majoria del Ple i l’oposició considera que s’ha incomplert.
Fa uns dies s’ha pres una determinació que no estava recollida ni en aquelles mocions. Una determinació que va ser quan Manuel Bustos va deixar l’alcaldia de la ciutat. Si ho mirem des de la perspectiva política, parlem d’una persona significada en l’àmbit institucional, en el PSC i a Sabadell que fa un pas d’una gran transcendència com és deixar l’alcaldia de la ciutat.
La conseqüència és que les persones imputades no tenen cap responsabilitat ni formen part del govern ni cap representació. És un pas d’una gran dimensió i que té una translació a l’opinió pública i en termes històrics locals, és substancial.
El PSC ha fet un pas per assentar les bases per a recuperar la confiança, el debat i l’atenció en temes més prioritaris.
Hi havia tres càrrecs de confiança imputats i ha renovat la confiança en dos d’ells [Manuel Somoza, cap d’Urbanisme, i Xavi Izquierdo, coordinador d’Espai Públic]. Pensa prendre alguna mesura respecte a ells?
Estem recuperant la inèrcia de l’Ajuntament, que ve per les noves competències dels regidors. Això no treu que entre els càrrecs eventuals imputats hi ha hagut molt bons professionals amb uns coneixements que no es poden perdre de la nit al dia, i sobre els que hi ha la presumpció d’innocència. Hem de treballar amb un temps més lent del que demanen des de l’oposició o una part petita de l’opinió pública.
Ha llegit el sumari?
Sí.
En diferents peces apareixen diversos noms de funcionaris. El sindicat Comissions Obreres demana que s’analitzi el funcionament de l’administració per tot aquest període. Pensa prendre alguna mesura en aquest sentit?
No. CC.OO demana diverses coses i tenim pendent una reunió amb ells. Però en alguns casos són causes que s’estan veient a nivell judicial i nosaltres no hem de fer cap actuació que sigui un judici paral·lel d’aquell que s’està fent als tribunals. A vegades, amb la voluntat d’obrir expedients informatius es comença a traslladar la idea d’un judici paral·lel. És normal que surtin noms perquè parlen els funcionaris parlen amb els ciutadans.
Al sumari surten trucades del president del Gremi de Constructors trucant a funcionaris per accelerar l’atorgament de llicències.
El jutge on ha vist que hi ha alguna suposada situació no adequada o un suposat delicte ha imputat a funcionaris o emès una peça. Allà on no s’ha fet això, després de tres anys d’escoltes, no crec que haguem d’anar més enllà. Hem de donar temps a la justícia i a partir d’aquí veurem.
Es pot permetre la Policia Municipal tenir un cap de la Policia imputat?
La Policia Municipal té al capdavant un professional que és funcionari de carrera i que és el màxim comandament en la jerarquia policial. És una persona que, com tots els altres li assisteix la presumpció d’innocència. Quan es demana apartar-lo cal saber perquè. Per estar imputat? S’ha aconseguit demostrar la seva implicació? No hi ha un escrit d’acusació que ho reafirmi. Ni molt menys hi ha una condemna. Quin és l’argument pel qual se l’ha d’apartar, suposant que legalment es pugui. Hem de ser curosos.
Una altra cosa és que abordem de quina manera s’estableix la direcció de la Policia en aquest nou temps. Hem de donar temps. Hi ha un nou regidor. La Policia és molt complexa i prendrem algunes decisions a l’entorn de la direcció de la Policia però no podem traslladar que aquesta persona ha fet el que diuen que ha fet.
En quin període prendran decisions respecte a la Policia?
Per la importància del servei, en poc temps.
Vostè ha estat vuit anys tinent d’alcalde d’Urbanisme. Mai ha tingut coneixement o sospites que podia passar alguna cosa estranya dins l’Urbanisme de la ciutat?
Quina cosa estranya?
La que diu el Fiscal.
Què diu el Fiscal?
Que hi havia una “corrupció continuada” a l’Ajuntament o que l’ajuntament de Sabadell era “l’epicentre d’una xarxa corrupta”.
Sí, però en la peça principal, que és on es tracta aquesta acusació, no hi ha ni regidors ni funcionaris imputats.
Mai ha tingut vostè cap sospita?
No, jo no reconec cap flaire de corrupció, del que el fiscal vol traslladar especialment en la nota de premsa del primer dia. Quan es veuen les diligències es veu que en la peça principal no hi ha inculpats ni regidors ni treballadors municipals, a excepció del senyor Jordi Soriano
La seva relació amb Soriano va ser l’habitual amb qualsevol altre portaveu de l’oposició?
Sí. Com qualsevol portaveu.
Ell accedia a les mateixes comissions i tenia la mateixa informació que qualsevol altre regidor.
Sí, absolutament.
I amb Melquíades Garrido quina relació ha tingut.
Poca. La institucional coma president del Gremi. Des de la regidoria hi havia una relació merament institucional.
Felipe González diu que els ex-presidents són com gerros xinesos, que al final no saps on col·locar-los. Pot passar el mateix amb els ex-alcaldes?
No vull defugir del que ha estat la meva trajectòria a l’Ajuntament. He treballat en un equip liderat per Manuel Bustos.
En aquests 14 anys, s’han fet coses molt importants Des del punt de vista físic, des dels serveis a l’obra pública, fins al punt de vista institucional, situant la ciutat com a bandera de les polítiques municipals. Sóc partícip i no vull negar-me a la meva trajectòria. Ara bé, toca caminar sol perquè les decisions les pren un sol i en cada cas amb els regidors que tenen les competències. Això s’ha de fer sol i no hi ha altre manera.
No és la primera vegada que hi ha una substitució a l’alcaldia a Catalunya i cada alcalde ha fet el seu camí en funció d’allò que considerava més adient.
Quina funció tindrà Manuel Bustos com a mínim mentre duri la instrucció i es comenci a aclarir tot el cas?
Serà regidor de Ple de l’Ajuntament.
Cobrarà per assistència a Ple?
Com tots els regidors tindrà una dieta per assistència a Ple. Com tenen els regidors de l’oposició.
Fa l’alcalde Bustos ús encara de l’equip d’escoltes?
No.
ICV critica que vostè acudís al Jutjat dissabte per donar suport a Manuel Bustos. Què hi ha de dir?
Considero les persones imputades companys meus de partit. Són regidors del nostre grup i defensem la seva innocència. Vaig anar el primer cap de setmana i ara hi he tornat Perquè? No pots negar-te a la relació amb els teus companys ni sentir vergonya respecte a ells. Al contrari. Hem de separar cada cosa. ICV. fa les afirmacions de forma gratuïta i per intentar vincular-me a mi i dir que l’alcalde no és independent. És una tonteria i no té cap valor. Si un és capaç de gestionar sol o no es veurà amb el temps i arribi el moment de prendre decisions importants: quan es fa el cartipàs i es prenen determinacions. Allà es demostra la independència. L’altre és una forma de mostrar solidaritat.
Ha fet un govern d’alcalde i 9 regidors, quan el seu grup té 13. No seria més operatiu que aquest 3 deixessin l’acte, passés la llista i el govern tingués 13 regidors.
Sí, però en el nostre ordenament jurídic l’acta correspon als regidors. Cada regidor decideix que fa amb la seva acta. És un tema de decisió individual de cada regidor amb la seva acta.
Comparteix aquesta decisió o simplement la respecta?
La respecto.
Després de llegir aquestes declaracions, em reafirmo que aquest senyor no és el meu alcalde.
Como siempre, prepotencia, este señor es un rpepotente y su perfil así lo indica. Sabe acaso que dicen los ciudadanos de a pié cuando saben lo que significa tener políticos y funcionarios imputados?, argumentar todo se puede argumentar, pero la honestidad es un factor primordial en los políticos y si esa honestidad se pierde los políticos deben de dejar el cargo. Miren ustedes otros paises y lo comprobarán.
Si l’anterior alcalde era lamentable (apart de prepotent i imputat) aquest es, a mes, un titella. El PSC de Sabadell explica per si mateix el perquè de la”desafecció de la política”. Com podem confiar en personatges aixi! A Sabadell la immensa majoria no v voler al corrupte Bustos ni a aquest borinot.
Mentida!!! Bustos encara utilitza els escoltes!!! o sigui policia municipal pagada pels ciutadans!! que se li retirin ja!!!!!!
Sánchez puede ser que los escoltas del sábado fueran para el alcalde y no para el ex. Porque si no tendría razón salvador