La Universitat Popular dóna les primeres passes amb un cicle sobre història del catalanisme.
Es vol despertat el debat intel·lectual. L’assistència és gratuita.
Impulsar l’esperit crític a la ciutat. Amb aquest objectiu neix la Universitat Popular de Sabadell (UPS), que s’obrirà el proper dimarts amb un seminari titulat Catalunya d’on venim i cap on anem enmarcat dins de l’Aula d’Història.La iniciativa s’ha creat amb la voluntat de “despertar el plaer de pensar i la satisfacció d’actuar”. És un projecte obert on l’assistència és gratuïta i es deixarà als participants l’opció de fer un donatiu per poder finançar-la.
L’origen d’aquesta nova entitat cultural sabadellenca va sorgir després d’un curs d’Economia Crítica que es va organizar al barri de Torreguitart. Aleshores, es va veure la necessitat d’ampliar les temàtiques de reflexió. Per això, un dels seus impulsors, Manuel Navas, va assegurar que un dels objectius és “arribar als barris” i, a més, va afegir que la Universitat ha de tenir “obligatòriament” el suport de les entitats socials i veïnals per poder tirar endavant.
En aquest sentit, Margarida Massot va explicar que la Universitat Popular de Sabadell es presenta com “una alternativa” per cobrir les llacunes en educació crítica que hi ha a la ciutat. De fet, el nom de la nova entitat cultural recupera la tradició republicana del segles XIX i XX en què van sortir iniciatives diverses que van configurar l’oferta de cultura del moviment obrer.
Història del catalanisme
La UPS tindrà aules d’extensió universitària per fer difusió cultural de diverses temàtiques. La primera aula, la d’història, es posarà en marxa dimarts amb un seminari que vol reflexionar sobre l’independentisme. Se celebrarà a les set de la tarda al Vapor Badia.
La inauguració anirà a càrrec el proper dimarts de l’historiador Francisco Fernández Gómez amb el títol Catalunya i els orígens del catalanisme. L’historiador Joel Sans parlarà el 30 d’octubre del Moviment obrer i la qüestió nacional fins al 1939. El professor Martí Marín donarà un pas més i explicarà el 6 de novembre de República, guerra civil i transició finas al 1978. El periodista i col·laborador de iSabadell, Antonio Santamaria, farà la conferència Catalanisme conservador (CiU), progressista (PSUC) i independentista (PSAN) el 13 de novmebre. El seminari s’acabarà el 19 de novembre amb el debat sobre Dret a l’autodeterminació i conseqüències econòmiques, polítiques i socials de la independència, a càrrec de Xavier Domènech. Un dels organitzadors d’aquest aula, Lluís Casanovas, destacar que “no només es diran coses, sinó que seran analitzades i historialitzades”.
Futures accions
Les aules continuaran el mes de gener sobre Economia Crítica. Al febrer també s’ha planificat una altra aula sobre Història del Moviment Obrer a Sabadell. També hi haurà aules externes, en què la UPS oferirà cursos a escoles d’adults i instituts sobre esperit crític. Així mateix, s’organitzaran tallers per oferir un coneixement més pràctic com el taller d’iniciació xarxes socials, el taller de gestió de la reunió destinat a ONG i associacions, un taller de lectura crítica de diaris, taller de cuina bàsica i el taller de bricolatge, entre d’altres.
Molt bona idea. Es penjaran les sessions a la web, per als que vivim fora?